Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Två miljoner återvänder hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-03

New Orleans-borna har fått klartecken

Livet återvänder till New Orleans.

De två miljoner invånare som ombads lämna staden när orkanen Gustav drog in tillåts nu bege sig hem.

Men nästa storm är redan här – och Hanna kan slå emot New York.

På väg hem mot New Orleans.

New Orleans borgmästare Ray Nagin gav på onsdagen grönt ljus till invånarna att återvända efter order om att lyfta vägspärrarna.

Men Nagin påpekade att staden fortfarande var sårbar.

De flesta kvarter har ingen el, sjukhusen går på ström från generatorer och de flesta affärer är ännu stängda.

Från början uppgav myndigheterna att invånarna inte skulle få komma tillbaka förän på torsdagen, men efter att trafiken börjat rulla mot staden – och många bönat och bett om att få återvända till sina egna sängar – släppte han avstängningarna mer än en halv dag tidigare.

"Obekväm"

– Jag tycker att vi forcerar frågan, men vi måsta hantera den. Även om jag är obekväm med att folk nu återvänder, säger Nagin till WWL-TV.

George Johnson, 41, som var en av sammanlagt två miljoner människor att lämna staden berättade att han var glad att få komma hem.

Och att han inte tänkte lämna staden nästa gång – eftersom det var så krångligt.

– Folk behöver komma hem, de behöver komma åt sina hem och de behöver komma tillbaka till sina arbeten. De vill hålla mig ifrån min egendom. Det är inte rätt, säger han till AP.

Fler orkaner att vänta

Trafiken på vägarna tillbaka är för stunden lugn, uppger Sky News.

Men även om New Orleans kan andas ut – just nu – så har USA fler orkaner att vänta. Enligt ABC News uppges Hanna nå landets kustllinje till helgen. Beräkningar gör gällande att det är 20 procents risk att den ska slå mot New York.

Den tropiska stormen Hanna dödade på tisdagen minst 19 människor på Haiti innan den drog vidare mot Bahamas.

Stormen väntas växa till orkanstyrka och myndigheterna i Bahamas sände ut varningar och började förbereda orkanskydd. I turistorten Freeport rusade invånarna till affärerna för att bunkra mat och andra nödvändigheter.

Hanna låg stilla större delen av tisdagen och levererade regn och storm över Haiti, Dominikanska republiken och Kuba. Haitis tredje stad Gonaives stod under vatten.

"Jag ber om hjälp"

– Situationen i Gonaives är oerhört allvarlig, jag ber om hjälp, sade Stephen Moise, borgmästare i staden med 300 000 invånare 15 mil norr om Port-au-Prince.

– Så gott som hela staden är översvämmad. Det är vatten överallt, det har stigit med mer än två meter på sina håll, sade han i telefon till AFP.

Invånare i staden sade att vattnet nått taket i en del av husen och tvingat upp familjerna dit.

– Jag har sett omkring tio kroppar flyta omkring på de översvämmade gatorna, sade Ernst Dorfeuille vid stadens polis.

Orkanen Gustav dödade 77 människor på Haiti och åtta i Dominikanska republiken. För två veckor sedan föll 40 haitier offer för den tropiska stormen Fay.