Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så ska de ta hem debatten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

9.00: Första debatten mellan Alliansen och De rödgröna - här är vinnarfrågorna för blått och rödgrönt lag

Regeringsfrågan är trumf för Alliansen.

De rödgröna kan ta poäng på tryggheten.

I dag drabbar partiledarna samman i årets första riksdagsdebatt.

Den första debatten mellan den nya rödgröna alliansen och regeringsalliansen.

Här är frågorna blocken bör satsa på.

Helgerna är över och det politiska året kan börja. I dag värmer partiledarna upp med årets första debatt i riksdagen. Och för första gången möts Sveriges två politiska lag: De nybildade rödgröna mot de sammansvetsade i regeringsalliansen. Med hjälp av Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin listar vi de vinnande debattfrågorna för de båda blocken.

Alliansen:

Regeringsfrågan

Alliansens kanske starkaste kort. Socialdemokraternas forna paradgren, att bäst av alla styra Sverige, har blivit Alliansens. De fyra partierna har lyckats hålla ihop i nästan vått och torrt och inför valet 2010 framstår de som betydligt mer samspelta än De rödgröna. Efter höstens alla turer om ett alternativ på vänsterkanten har regeringsfrågan blivit ännu mer gynnsam för Reinfeldt och hans gäng. De fyra borgerliga partiledarna lär inte missa chansen att framhäva sin egen regeringsduglighet i dagens debatt.

Lena Mellin: Om jag vore De rödgröna skulle jag inte prata om regeringsfrågan. Här är det fördel för alliansen. Samtidigt har Moderaterna en utmaning när det gäller att släppa fram de andra regeringspartierna som hamnat i bakgrunden under hösten. För att vinna nästa val måste alla göra ett bra valresultat.

EU

2009 blir det stora europaåret. Inte minst för svensk del. I juni är det val till EU-parlamentet och den första juli blir Sverige ordförande för hela unionen. Fredrik Reinfeldt och hans ministrar får inte bara åka på fina toppmöten, de får dessutom leda mötena. Redan i dagens debatt kan statsministern ta på sig den stora kostymen och tala i egenskap av statsman i den internationella storpolitiken. Här har oppositionen inte särskilt mycket att komma med.

Lena Mellin: Även om det här inte är en så angelägen fråga för medborgarna så blir EU en mycket viktig fråga under året. EU-ordförandeskapet blir till fördel för alliansen och om Reinfeldt inte gör bort sig så gynnar det här moderaterna och därmed hela regeringen.

De rödgröna:

Trygghetsfrågor

Här har oppositionen ett bra attackläge som de med största säkerhet tänker utnyttja. Samtidigt som regeringens tuffare politik mot arbetslösa och sjuka trätt i kraft har också en rejäl jobbkris slagit till mot Sverige. Enligt alla prognoser kommer arbetslösheten att stiga i år och nästa år. Oppositionen kommer att hävda att dessa människor skulle få det betydligt tryggare med en rödgrön politik. De nya sjukskrivningsreglerna som tvingar fler sjuka ut på arbetsmarknaden är en annan effektiv angreppspunkt för oppositionen.

Lena Mellin: För regeringen är det en utmaning att visa att de slår vakt om trygghetssystemen lika mycket som vänstersidan gör, om än på ett annat sätt. Vänstersidan har här en möjlighet till angrepp. Men egentligen tror jag inte att det är så framgångsrikt. Att bara kritisera fungerar inte, man måste också presentera ett eget alternativ.

Försvaret

En uppstickare som kan gynna oppositionen, menar Lena Mellin. Regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors har fått underkänt även i de egna leden när det gäller försvarspolitiken. Enligt en enkät som Sveriges radios ekoredaktion har gjort är Sten Tolgfors den minister som flest alliansföreträdare vill bli av med. Och bland väljarna minskar förtroendet för regeringens försvarspolitik. 48 procent av de tillfrågade tyckte i en undersökning som Styrelsen för psykologiskt försvar gjorde förra året att Sverige bedriver en dålig försvarspolitik. Sommarens femdagarskrig mellan Ryssland och Georgien är en orsak till opinionssvängningen. Det här är känsligt, inte minst för moderaterna som traditionellt varit politikens stora försvarsparti.

Lena Mellin: I en osäker värld vill människor känna att vi kan stoppa anfall. På senare tid har regeringen fått mycket kritik i försvarsfrågan. Det kan möjligtvis vara en joker i sammanhanget till fördel för oppositionen.

Här kan båda ta poäng:

Jobben

Under året kommer höstens alla varsel att förvandlas till förlorade jobb och därmed stigande arbetslöshet. Inledningen av det nya året har fortsatt i varslens tecken. Frågan om jobb och sysselsättning kan mycket väl bli debattens hetaste. Båda sidor har chans att ta poäng. Den första januari blev regeringens nya budget med bland annat lägre skatt för de som jobbar och sänkt arbetsgivaravgift verklighet. Det kommer alliansen att trycka på liksom det stimulanspaket som kom i början av december med bland annat mer resurser till arbetsförmedlingen och fler utbildningsplatser.

De rödgröna kommer troligen hävda att regeringen inte har gjort tillräckligt och att man inte tagit jobbkrisen på tillräckligt stort allvar. De kan också hänvisa till alla de, från Svenskt näringsliv till facken, som krävt betydligt mer stimulanspengar från regeringen. Försämringarna i a-kassan är också ett möjligt debattvapen.

Lena Mellin: Det viktigaste är inte att tala om hur folk ska överleva krisen utan om hur man ska få igång hjulen igen. Frågan är: Vem har den bästa medicinen för att lyckas? Det här är en vinnarfråga för båda sidor beroende på hur de hanterar den.

Klimatet

En ödesfråga under året och går allt som det är tänkt ska ett nytt globalt klimatavtal bli verklighet under toppmötet i Köpenhamn i december. Här har de rödgröna länge haft ett försprång men sedan en tid tar även regeringen frågan på största allvar.

Lena Mellin: Det är svårt att veta vem som har mest att vinna. Moderaterna har ju gjort någon slags helomvändning och framställs nu som ett av de grönaste partierna i riksdagen. Men på andra sidan har vi Miljöpartiet som har ett grundmurat högt förtroende i klimatfrågan.

En överraskning!

Partiledardebatter i riksdagen brukar vara nyhetsfattiga tillställningar. Varför inte bryta traditionen? Ett nytt gemensamt utspel från De rödgröna kanske? Ett ekonomiskt stimulanspaket till kommuner och landsting från Alliansen? Eller varför inte supernyheten att staten går in och tar över Saab? Fast det är nog inte så troligt.

Lena Mellin: Det kan hör och häpna komma en överraskning. Det brukar visserligen inte hända men efter en väldigt tuff höst har politikerna haft tid och tänka - och kanske kommit på något nytt.

Riksdagsdebatten börjar 9.00. Aftonbladet.se rapporterar direkt och Aftonbladet tv sänder live direkt från riksdagen.