Barn dog av uttorkning – på sjukhus

Publicerad 2012-07-15

Den ettårige pojken blev allt sämre, men ingen lyssnade på mammans vädjan om att en läkare skulle undersöka honom.

Han dog av uttorkning – på sjukhus.

Nu kan polisen komma att återuppta förundersökningen om pojkens död.

I tvårumslägenheten i Kjeller öster om Oslo, står en plastlåda med färgglada leksaker.

Sedan förra vintern har den stått orörd.

Hjärtat slutade slå

Den 20 februari i fjol dog den ettårige pojken av uttorkning.

Då hade han under två veckors tid vårdats på Akershus universitetssjukhus i Norge för att sondmatas. Han kräktes, gick ner i vikt, hade magsmärtor och diarré.

På slutet var han så uttorkad att hans hjärta inte längre orkade slå.

Hans mamma hade flera gånger insisterat på att han skulle undersökas av en läkare – utan att någon tagit henne på allvar.

– Jag förstår inte varför ingen lyssnade på mig. Första gången jag frågade efter en läkare ignorerade sjuksköterskan mig helt och sa att det inte var nödvändigt. När han framåt kvällen blev svagare bad jag återigen om en läkarundersökning, men fick besked om att den enda läkaren på avdelningen låg och sov, säger hon till norska Verdens Gang.

"Upptäckte att han inte andades"

När mamman en tredje gång nekades en läkare tog hon sonen i famnen och sprang ut i korridoren för att få hjälp.

Förgäves.

– När sjuksköterskorna upptäckte att han inte andades slet de honom ur mina armar och började genast med hjärtkompressioner. Vi blev sedan förflyttade till sjukhuset i Ullevål, men det fanns inget mer de kunde göra, säger hon till VG.

I förra veckan riktade Statens helsetilsyn stark kritik mot sjukhuset – och slår fast att sjukhuset brutit mot lagen i vården av pojken.

Kan återuppta utredningen

Myndigheten har slagit fast att sjukhuset inte tog tillräckligt många prover för att ha koll över pojkens hälsa.

Nu övervägen polisen att återuppta utredningen av fallet.

– Utifrån den information vi hade vid tidpunkten la vi ner fallet eftersom vi inte kunde hitta något skäl att lagföra någon. Men utifrån informationen som nu föreligger kommer vi att se över om vi ska återuppta förundersökningen, säger Mona Hertzenberg, kriminalchef vid Romerike polisdistrikt, till VG.

Ettåringens död är ett av nio onaturliga dödsfall i samband med vistelse på Akershus universitetssjukhus i fjol, skriver tidningen.