”Det är dråpligt”

Uppdaterad 2012-07-26 | Publicerad 2012-07-05

Utrikesminister på Assanges sida

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño och Wiklieaks frontfigur Julian Assange.

Följetongen Assange fortsätter.

Nu uttalar sig Ecuadors utrikesminister om fallet – och avfärdar de svenska brottsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren.

Julian Assange misstänks för sexövergrepp mot två kvinnor i Sverige, men gör allt han kan för att inte bli utlämnad hit.

Trasig kondom

Sedan brittiska Högsta domstolen meddelade att man inte tar upp Assangefallet på nytt flydde Wikileaksgrundaren till Ecuadors ambassad i London och sökte asyl i det latinamerikanska landet.

Nu får han stöd – från Ecuadors utrikesminister.

Ricardo Patiño avfärdar de svenska misstankarna mot Julian Assange och hävdar att Assange är misstänkt i Sverige på grund av att en kondom gick sönder, rapporterar TT-AFP.

– Personligen tycker jag detta är dråpligt, säger utrikesminister Patiño till reportrar, enligt nyhetsbyråerna.

"Blir väldigt upprörd"

De båda kvinnornas advokat Claes Borgström, tycker att det är utrikesministerns uttalande som är dråpligt.

– Jag blir väldigt, väldigt upprörd. Framför allt å de här två kvinnornas vägnar. Det har varit mycket konstiga kommentarer under de här åren som har gått, men det här slår alla rekord. Han vet ingenting om sakfrågan, säger han.

– Han är minister i en regering, då måste man tänka på vad man säger. Jag kan bara beklaga att Ecuador har en utrikesminister som upplevs som en pajas.

Ricardo Patiño har inte gett något besked om Assange ska beviljas asyl.

I slutet av juni krävde den brittiska polisen att han skulle infinna sig på en polisstation – men Julian Assange vägrade och befinner sig fortfarande på Ecuadors ambassad i London.

Wikileaks i Almedalen

I en telefonintervju med brittiska BBC sa Wikileaksgrundaren att han har fått rådet att inte överlämna sig. Enligt hans rådgivare går "asylärenden före överlämningsfrågor".

Ecuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Assanges asylansökan kan ta tid. Först måste den juridiska processen i Sverige analyseras.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson och advokaten Jennifer Robinson, befinner sig sedan i går i Almedalen.

– Vi ska hålla en presskonferens i dag klockan 11 och kommer också att vara tillgängliga för intervjuer. I morgon ska vi delta i en panel om media och världen i förändring, sa Kristinn Hrafnsson, till Aftonbladet i morse.

Han berättade då att duon bland annat skulle prata om Assangefallet.

– Vi ska diskutera utvecklingen i USA avseende Julian Assange och andra Wikileaksrepresentanter.