”Saudiarabien fick beskedet – innan talet stoppades”
Publicerad 2015-03-12
Regeringsförhandlingarna om Saudiavtalets framtid drog ut på tiden.
Aftonbladet kan avslöja att en tungt vägande orsak var Socialdemokraternas oro över hur saudierna skulle reagera om avtalet sades upp.
Flera skräckscenarier gicks igenom.
– Vi tittade bland annat på handelsblockaden mot danska livsmedelsföretag i Mellanöstern efter att Muhammedkarikatyrerna publicerades, säger en källa.
Turbulensen kring relationerna mellan Sverige och Saudiarabien tog i går en ny vändning. Då blev det känt att saudierna kallat hem sin ambassadör från Stockholm. Det skedde redan i tisdags, samma dag som Sveriges regering offentliggjorde att det militära samarbetsavtalet länderna emellan sägs upp.
Det svenska beskedet kom bara dagar efter att utrikesminister Margot Wallström (S) hindrats, av saudierna, att tala på Arabförbundets möte i Kairo. När mötet avslutades fördömdes hon dessutom unisont av alla förbundets utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.
Direkta möten med saudier
Beslutet att avtalet skulle sägas upp hade dock förhandlats fram redan innan utrikesministern begav sig till Kairo, erfar Aftonbladet.
Enligt SvD hade Saudiarabien dessutom fått ett förhandsbesked av Sverige att avtalet skulle skrotas redan före Arabförbundets möte. Det skedde, enligt tidningen, i direkta möten mellan svenska och saudiska representanter i huvudstaden Riyadh.
Detta motsäger tidigare uppgifter från regeringen att Saudiarabien fick besked om uppsägningen först i tisdags eftermiddag. Även Aftonbladets källor bekräftar att svenska regeringen haft kontakt med saudierna en gång tidigare under processen:
– Vi talade om att frågan var under beredning. Vi har följt det regelverk som finns och vad som är anständigt.
Beslutet att skrota avtalet föregicks av långa förhandlingar mellan S och MP. Regeringens beredning av frågan har fått kritik för att den tagit för lång tid, vilket enligt kritikerna skadat Sveriges anseende som exportnation.
Aftonbladet kan nu avslöja att en stor orsak till fördröjningen var att det fanns en oro i regeringskansliet, framför allt inom S, för hur saudierna skulle reagera om avtalet sades upp. I förra veckan varnade också 31 svenska näringslivstoppar i en debattartikel för att ett avbrutet samarbetsavtal skulle riskera handelsrelationer i området.
”Höga insatser i den här frågan”
Oron inom S, erfar Aftonbladet, har handlat om hur den civila handeln med Saudiarabien påverkas. Den senaste tiden har regeringen haft kontakt med näringslivet och studerat handelsstatistik i området.
– Det kan se ut som det tog lång tid, men det blir så. Det är inget ärende där man sätter sig ned och löser direkt utan det är ett antal kontakter man har under resans gång, säger en källa.
Dessutom har S studerat flera skräckscenarier för att förutse reaktionerna. Enligt uppgifter till Aftonbladet har man bland annat tittat på vad som hände efter att danska Jyllandsposten publicerade Muhammedkarikatyrer 2005. Publiceringen då ledde till en hård handelsblockad i Mellanöstern mot dansk-svenska mejeriföretaget Arla Foods.
– Det handlar om höga insatser i den här frågan. Men ytterst är vi medvetna om att ingen helt kan förutse konsekvenserna i den civila sektorn. Arbetet har handlat om att värdera och ta in olika synpunkter, säger en källa.
”Viktigt för exportberoende land”
Utrikesminister Margot Wallström talade i går i telefon med Arabförbundets ordförande Nabil al-Araby. Dessutom satt hon ned med den palestinska ambassadören i Sverige, Hala Husni Fariz.
Wallström säger i en intervju med TT att regeringen nu arbetar på att reparera relationen med den saudiska regimen.
– Det är viktigt för ett litet exportberoende land som Sverige.