Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Öppen strid i Piratpartiet

Publicerad 2014-07-09

Efter katastrofresultatet i EU-parlamentsvalet skakas Piratpartiet av en djup kris.

Partiets toppnamn går till hårt angrepp mot partiledaren Anna Troberg.

– Jag har inget förtroende för henne längre, säger Amelia Andersdotter.

Fallet var tungt för Piratpartiet i valet till Europaparlamentet den 25 maj. Från över sju procent i valet år 2009 rasade partiet ner till drygt två procent av rösterna och tappade båda sina platser i parlamentet.

Den interna konflikten mellan partiets höjdare kom i dagen för ungefär en vecka sedan då partiets före detta Europaparlamentsledamot, Amelia Andersdotter, publicerade ett långt blogginlägg där hon riktar hård kritik mot partitoppen med partiledaren Anna Troberg i spetsen.

Hård kritik

Partiet har gett upp sina huvudfrågor, den politiska inriktningen är otydlig, partiledningen går inte att kritisera, skriver hon bland annat.

Enligt Amelia Andersdotter håller Anna Troberg på att länsa partiets kassakistor innan hon "med stor sannolikhet avgår efter vad som av de flesta i partiet ses som en oundviklig valförlust i höst".

Anna Trobergs ledarskap kallas för "svagt, obegripligt och märkligt". Enligt Amelia Andersdotter sätter partiledaren sig själv i första rummet och partiet i andra. Hon beskriver henne också som långsint och misstänksam.

Motståndarna möttes i radio

Sedan det djupt kritiska blogginlägget publicerades så har Anna Troberg och Amelia Andersdotter inte pratat med varandra.

Men på tisdagen möttes de i en debatt i Sveriges Radios P3 Nyheter med Karlsten.

Amelia Andersdotters kritik handlar i första hand om Anna Trobergs politiska arbete. Hon tycker att partiets kärnfrågor – som informationspolitiken – inte har tagits på allvar.

Där säger Amelia Andersdotter att partiledaren inte svarar när hon ringer.

– Det stämmer inte att jag inte har svarat i telefon. Men vi har inte haft lätt att kommunicera, och därför har andra i ledningen ofta tagit den kontakten för att underlätta arbetet, säger Anna Troberg i P3 Nyheter med Karlsten.

Hon säger att hon förstår att Amelia Andersdotter är besviken över valresultatet, men menar att kritiken inte stämmer med verkligheten.

Svårt läge inför riksdagsvalet

I Aftonbladet/United Minds opinionsundersökning för juli är Piratpartiet en del av gruppen "övriga partier" som delar på 1,2 procent av väljarna.

Det ser alltså väldigt svårt ut för partiet att ta en plats i riksdagen i höst.

I sitt blogginlägg skriver Amelia Andersdotter att partiledaren Anna Troberg inte har något intresse av att få in partiet i riksdagen.

– Man kan ju inte låtsas om att den här scenariot inte finns. Kommer vi in i riksdagen i höst blir jag jättelycklig, men jag tycker det är viktigt för våra väljare och aktivister att vi är ärliga, säger Anna Troberg i P3 Nyheter med Karlsten.

Följ ämnen i artikeln