Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Flera skadade under studentfirande

Publicerad 2014-06-05

Flera personer har skadats under studentfiranden i dag.

I Trollhättan slog en ung man som färdades på ett studentflak i huvudet i en bro – och skadades allvarligt.

Och i Kungsbacka föll en ung man ned från flaket och slog sig medvetslös.

– Det är tragiskt att det händer en sådan här dag då alla ska vara glada, säger Peter Adlersson på polisen i Västra Götaland.

Olyckan i Trollhättan inträffade på Kungsportsvägen vid 14.30-tiden på torsdagseftermiddagen.

Enligt polisen ska en ung man som färdades på ett studentflak ha slagit i huvudet i en bro som fordonet passerade under.

– De har åkt i en lastbil bak på flaket och det verkar som att han klättrat upp lite högre än de andra. När de åker under bron slår han i huvudet, säger Peter Adlersson, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

”Många blev chockade”

Mannen var vid medvetande när han fördes med ambulans till Norra Älvsborgs Länssjukhus, uppger polisen. Hans skador beskrivs som allvarliga.

Runt 15 personer befann sig på flaket.

– Många blev väldigt chockade. Vi beställde en stadsbuss för att samla ihop de som var på flaket och ta hand om dem på bästa sätt, säger Peter Adlersson.

En förundersökning gällande vållande till kroppsskada är inledd.

– Men det är mycket för att kunna utföra de här utredningsåtgärderna och kunna ta lastbilen i beslag och göra en teknisk undersökning av den. Det finns ingen misstänkt, säger Peter Adlersson.

Ramlade från flak

Omkring en halvtimme senare var olyckan framme igen. Den här gången i Kungsbacka. En 19-årig man föll från ett studentflak i korsningen Storgatan/Vallgatan och fick föras till sjukhus.

Polisen betecknar honom som allvarligt skadad.

– Han var avtuppad först men kvicknade till och sluddrade lite. Men det är oklart om det beror på berusning eller skallskador, säger Kajsa Barkström, vakthavande befäl på Hallandspolisen.

I Västerås fick två personer tidigare under dagen föras till sjukhus efter att ha ramlat av från studentflak. En av olyckorna inträffade nedanför Djäkneberget där en ung kvinna skadades. Hon blödde från huvudet men ska ha kunnat gå själv till ambulansen.

”Det är tragiskt”

Den andra olyckan inträffade i korsningen Stora Gatan-Vasagatan. En ung man fick okända skador, men kunde också han gå själv till ambulansen, enligt polisen.

Västeråspolisen avbröt senare den traditionsenliga studentkortegen med omedelbar verkan på grund av att många var för berusade.

Under gårdagen klämdes en studentfirande ung kvinna mellan två lastbilar i centrala Göteborg. Hon fördes till sjukhus med ambulans, men var inte allvarligt skadad.

– Jag kan inte säga att det har varit alkohol inblandat i just de här olyckorna, men ofta är de lite berusade och då ökar olycksrisken så klart. Det är många personer i omlopp både på och utanför flaken och många fordon. Det är tragiskt att det händer en sådan här dag då alla ska vara glada, säger Peter Adlersson.

"Allvarlig funderare"

Efter de senaste dagarnas olyckor överväger nu polisen i Göteborg ett totalförbud mot studentflak. Trots att säkerheten har förbättrats de senaste åren anser Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västra Götaland, att händelserna är "allvarliga".

– Om tendensen fortsätter så här får vi ta oss en allvarlig funderare, säger han till GP.

– Men de olyckor vi ser nu handlar om att ungdomarna är uppe och klättrar på flaken, det är ett annan problem.