Sveriges älgkalvar minskar i storlek
Forskare: Det varma klimatet påverkar näringen i fodret
Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-09-24
Allt fler älgkalvar föds små och magra jämfört med tidigare år.
Orsaken är de varma och torra somrarna som leder till näringsbrist i skogen, visar ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Kalvar som föds magra kan aldrig ta igen det under sin livstid, säger viltforskaren Fredrik Widemo.
Både mindre och färre älgar kan bli resultatet om de varma och torra somrarna fortsätter. Det visar ett forskningsprojekt som pågår på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Förra hösten hade älgkorna ovanligt lite fett att förbruka under vintern. En följd blev att de kalvar som föddes i våras blev mindre och magrare, säger Fredrik Widemo viltforskare på SLU.
Älgar, till skillnad från kor, måste ha en näringsrik kost. Det är främst under sommarhalvåret som älgen får i sig näring genom att äta löv, bärris och örter.
– Det blir inte mindre foder men sämre kvalitet. Vi ser att det varma klimatet har en påverkan på hur näringsrikt fodret är, säger Fredrik Widemo.
En storleksminskning i hela Sverige
Trots att den här sommaren bjöd på regn och inte var lika varm som fjolårets, så förväntas det ändå födas magra kalvar.
– De äter upp sig under sommaren och skapar ett fettförråd för vintern. Det är även då de har sin fosterutveckling. Har det varit dålig med näring i fodret under sommaren så får de mindre fett och en sämre fosterutveckling. Vilket resulterar i att kalvarna blir mindre, säger Widemo.
Älgkalvarna minskar i storlek över hela Sverige. Förra året låg slaktvikten på cirka 50 kilo i södra Sverige. Det är en minskning på runt 20 kilo. Slaktvikten är när djuret är urtaget.
– Man ser allt färre älgar när man är ute på passen nu för tiden. Men också att slaktvikten har minskat på kalvarna. Förr så låg vikten uppemot sjuttio kilo, men i dag är det inte så, säger Jonas Paulsson, ordförande i Jägareförbundet Skåne.
Jägare och markägare runt om i landet väljer hur mycket älg som ska skjutas. Det finns inget facit för hela Sverige. I Skåne börjar älgjakten i oktober och Jonas Paulsson tror att man kommer skjuta färre älgar i vissa delar av länet.
– Förhoppningsvis väljer jägare att inte skjuta en älgko med två kalvar för att man vill bevara de mest fertila.
En liten kalv blir en liten älg
Forskningsprojektet undersöker vilken effekt extremväder har på den svenska älgstammen. Projektet är nytt för i år men uppgifter om foderkvalitet går ända tillbaka till 70-talet.
– Vad vi kan se är att om klimatet blir varmare så kommer en negativ spiral att skapas. Kalvar som föds magra kan aldrig ta igen det under sin livstid. En liten kalv blir en liten vuxen, säger Widemo.
Vad tycker du borde göras?
– Minska koldioxidutsläpp då det här är en följd av klimatförändringarna. Men också ha en bra älgförvaltning. Annars försöka hålla en hög medelålder i älgstammen då äldre älgar i regel får större kalvar. Och se till att det finns mer våtmarker i skogen som ger svalka och bättre foder, säger Fredrik Widemo.