Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Aborträtt får valrörelse att tända

Publicerad 2019-05-22

Lars Adaktussons röstande i abortfrågor under sin tid i EU-parlamentet har väckt kritik. KD-ledaren Ebba Busch Thor hävdar dock att Adaktusson inte är abortmotståndare. Arkivbild.

Aborträtten har blivit en het fråga i EU-valrörelsen.

S, C och L går till hårt angrepp mot KD.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att Kristdemokraternas riksdagsledamot Lars Adaktusson inte kan sitta kvar i sitt partis ledning om KD samtidigt ska stå upp för aborträtten. Adaktusson är andre vice ordförande i KD.

– Väljer de att stå upp för aborträtten, så blir det svårt att ha någon i partiledningen som röstar emot den, säger Löfven.

Han litar inte på KD-ledaren Ebba Busch Thors besked hittills om att partiet står upp för aborträtten.

– Nej, inte när man har en i partiledningen som i EU-parlamentet röstat emot den hela tiden. När den frågan kommer upp ska man stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp – i omröstningar i EU-parlamentet eller var det än är, säger Löfven.

Under sina fyra år som EU-parlamentariker röstade Adaktusson nej vid 22 av de 28 tillfällen då ledamöterna uttryckte sin åsikt om kvinnors aborträtt, visar en granskning av Dagens Nyheter, publicerad på tisdagskvällen. Det dröjde då inte länge innan flera S- och MP-ministrar kom med hård kritik i sociala medier.

Borgerlig kritik

Även Busch Thors forna Allianskolleger gick till angrepp.

Liberalernas ledare Jan Björklund varnade för att aborträtten i EU är hotad. Både han och Löfven tar också upp att Busch Thor vill att vårdpersonal ska ha rätt att slippa utföra aborter. "Det finns ett starkt abortmotstånd inom de högerkonservativa krafterna i Europa och tyvärr är KD en del av denna strömning, skriver Björklund i ett nyhetsbrev.

Centerledaren Annie Lööf tog upp saken på Twitter. "När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet", skriver hon i en kommentar till att Adaktusson var den enda svenska EU-parlamentariker som tryckte på nej-knappen i en resolution om ett fördömande av Paraguay, där en tioårig flicka nekats abort efter en våldtäkt.

Även kandidater i EU-valet hakade på angreppet mot KD.

EU-parlamentet har dock ingen rätt att lägga fram lagförslag om aborträtt eller om någon annan fråga heller. Det är EU-kommissionen som får lägga fram lagförslag.

Löfven vill inte gå in på om EU bör lägga sig i medlemsstaternas abortlagstiftningar.

– Det ligger så långt borta, så det är inte ens idé att ta den diskussionen, säger han.

Passar i kampanjer

Abortfrågan och kvinnors rättigheter passar dock bra in i de valkampanjer som bland andra Socialdemokraterna driver. Deras huvudfokus är kampen mot högerextremism och nationalism i Europa, och att EU-valet är ett "värderingsval".

Löfven har flera gånger angripit KD och M för att tillhöra "konservativa" partier i Europa som är villiga att "kroka arm" med extremister för att få makt. Han tycker att det är bra att abortfrågan och kvinnors rättigheter kommer upp i valrörelsen, eftersom det enligt honom visar på olika värderingar.

– Det pekar på det vi talat om hela tiden, säger Löfven.

Han tar även upp Sverigedemokraternas hantering av avslöjandet om hur partiets toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, tafsat på en kvinnlig partikamrat.

I sitt EU-valmanifest vill S stärka kvinnors rättigheter. Partiet föreslår ett EU-direktiv mot mäns våld mot kvinnor och ett metoo-direktiv om trakasserier på arbetsplatsen.

– Jag ser gärna att kommissionen tar det initiativet och jag tar gärna upp den diskussonen i Europeiska rådet också, för det är vi ledare som ska visa att detta är inte acceptabelt, säger Löfven.