Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Stigande utsläpp från förbisedd klimatbov

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-09-11 05.15

Fodersmältning leder till utsläpp av metan när kossor rapar och fiser. Arkivbild.

En lågt hängande frukt som ska köpa världen mer tid i kampen mot gaserna som värmer upp planeten. Men trots löften om motsatsen ökar de globala utsläppen av metan snabbare än någonsin hittills, enligt forskare.

Strålkastaren riktas ofta mot den välkända klimatboven koldioxid – trots att metan har större uppvärmande effekt i atmosfären. Över 150 länder har dock skrivit under ett löfte, Global Methane Pledge, om att minska utsläppen av den kraftfulla växthusgasen med 30 procent till 2030.

Trots det har världen inte tryckt på bromsen. Tvärtom har de globala utsläppen av metan de senaste fem åren ökat snabbare än någonsin hittills, enligt det internationella forskningsprojektet Global Carbon Project.

Koncentrationen av metan i atmosfären är nu mer än 2,6 gånger högre än under förindustriell tid, enligt forskarnas beräkningar.

Missar målet?

Med nuvarande utsläppsscenarion går världen mot en uppvärmning på över 3 grader vid seklets slut, enligt forskarna. Det är långt bortom de mål som satts upp inom Parisavtalet för att mildra klimatförändringens allra mest förödande konsekvenser.

– Just nu verkar målen för Global Methane Pledge lika avlägsna som en oas i öknen. Vi hoppas alla att de inte är en hägring, säger Rob Jackson, professor vid Stanford University i USA och huvudförfattare till en artikel som forskarna skrivit i Environmental Research Letters.

Metan kommer från naturliga källor som våtmarker eller från mänskliga källor som jordbruk, förbränning av fossila bränslen eller ruttnade avfall på deponier. Under de första 20 åren är metangasens påverkan på atmosfären runt 80 gånger så stor som koldioxidens, men den bryts ner snabbare.

Bred ökning

Det öppnar en möjlighet att kraftigt minska klimatpåverkan på kort sikt. Men trots större politiskt fokus ökar koncentrationerna av gasen i atmosfären fortfarande. I snitt tillfördes atmosfären 6,1 miljoner ton metan per år under 2000-talet, det steg till 20,9 miljoner ton per år under 2010-talet och nådde 41,8 miljoner ton 2020, enligt forskarna.

– Antropogena utsläpp har fortsatt att öka i nästan alla andra länder i världen, med undantag för Europa och Australien, som visar en långsamt sjunkande trend, säger Pep Canadel från Global Carbon Project till nyhetsbyrån AFP.

De största utsläppsökningarna står Kina och Sydostasien för, vilket forskarna främst kopplar till kolutvinning, produktion av olje och gas samt deponier. Väderfenomenet La Niña har också lett till en ökning av metan från naturliga källor, enligt deras slutsatser.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln