Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Debatt: Sverige behöver militär polisstyrka

TT

Publicerad 2024-08-12

Ett gendarmeri kan göra Sverige tryggare anser Magnus Lindgren, generalsekreterare, Stiftelsen tryggare Sverige. Genrebild.

Ett gendarmeri, alltså en militärt organiserad polis, borde instiftas mot upplopp och andra stora brottshändelser.

Det anser Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen tryggare Sverige, som på DN Debatt ger tre förslag på hur Sverige ska bli en tryggare plats.

Den senaste tidens våldsvåg och gängkriminalitet är ytterst självförvållad, menar Magnus Lindgren i debattartikel i Dagens Nyheter.

”Tyvärr finns det i den kriminalpolitik som förts, oavsett regering, en tendens att undvika komplexitet”, skriver han.

Dagens lagstiftning är omodern och svensk kriminalpolitik präglas av 1970-talets ideal. Att en rad verktyg för polis och åklagare tagits fram de senaste åren hjälper inte eftersom ”fabriken där de nya verktygen ska användas är omodern och har en förlegad organisation”, skriver Lindgren.

Enligt Lindgren bör tre områden utvecklas för att få Sverige på rätt spår. För det första måste regeringen leda och styra brottsbekämpningen bättre, menar han.

För det andra vill han inrätta en kommunal polis, som kan bygga tillit och legitimitet i lokalsamhället. I denna idé ingår att upprätta ett gendarmeri, en organisation som finns i många länder. Det innebär normalt sett en militärt organiserad polisstyrka för att upprätthålla lag och ordning. Den skulle förstärka ingripandeverksamheten och kunna sättas in vid upplopp och större händelser.

Som tredje punkt uppmanar Lindgren till en utveckling av kommunernas säkerhetsorganisation. Brottsförebyggande arbete behöver ske mer yrkesmässigt, liksom stödet till offer.