Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Uppgift: USA ska presentera "sista" plan för Gaza

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 10.10 | Publicerad 07.29

Demonstranter i Tel Aviv uppmanar USA:s president Joe Biden att ingripa för att säkra ett avtal mellan Israel och Hamas. Bild tagen den 24 augusti.

USA:s president Joe Biden ska inom kort lägga fram ett förslag till vapenvila i Gaza, rapporterar The Washington Post.

Förslaget kan vara USA:s sista i förhandlingarna, enligt en källa.

Det hela beskrivs som ett ”nu eller aldrig”-avtal. Om Israel och Hamas inte accepterar förslaget kan det innebära slutet på de USA-ledda förhandlingarna, enligt en anonym källa inom Bidens regering.

– Det går inte att fortsätta förhandla om det här. Förr eller senare måste processen läggas ned, säger tjänstemannen till The Washington Post.

Utkastet har tagits fram tillsammans med medlare från Egypten och Qatar, enligt tidningens uppgifter, och ska läggas fram till de stridande parterna under kommande veckor.

Enligt Vita huset ska Biden och vicepresident Kamala Harris träffa USA:s förhandlingsteam under måndagen. Bidens regering har i månader försökt få till ett avtal om vapenvila i Gaza och ett gisslanutbyte mellan Israel och den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas.

Gång på gång har förhandlingarna brakat ihop när de stridande parterna vägrat att kompromissa.

Flera förhandlingsrundor i Qatar och Egypten har även tidigare beskrivits som ”sista chansen” att nå en överenskommelse.