Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Danmark upprättar tre nya ministerposter

Cornelia Mikaelsson / TT

Uppdaterad 13.47 | Publicerad 13.22

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) uppger på onsdagen att de upprättar tre nya departement och ministerposter.

Danmark upprättar tre nya ministerposter, uppger landets statsminister Mette Frederiksen (S) på en pressträff under onsdagen.

Det rör sig om en Europaminister, en grön minister och en minister för beredskap och säkerhet.

– Vi har diskuterat hur man gör det allra svåraste i politiken. Hur man går från att framlägga politiska utspel, förhandla det med Folketingets partier, ingå i politiska avtal och sedan få det att få fungera i verkligheten, säger Frederiksen.

Beredskapsministern kommer att samordna landets beredskap. Försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) uppger att landet är i behov av en samordnande minister efter den snöstorm som drabbade Danmark i januari.

– Många kommer nog ihåg att snöstormen stängde några vägar och motorvägar i Danmark. Vi har kunnat konstatera att trafikanter satt fast i lång tid, säger han och uppger även att han varit i kontakt med Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) för inspiration.

Den gröna ministern kommer att få i uppgift att genomföra landets ”gröna trepart”, ett paket som långsiktigt ska ställa om Danmarks lantbruk, vilket bland annat innebär en CO2-avgift på lantbruk.

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) uppger att Europaministern behövs inför 2025 då Danmark övertar ordförandeskapet i EU.

De nya ministrarna kommer att presenteras under en regeringsombildning under torsdagen.