Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Stoppar stöd till Ibn Rushd i Skåne

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-19

Region Skåne stoppar stöd till studieförbundet Ibn Rushd. Arkivbild.

Kulturnämnden i Region Skåne har beslutat att neka stöd till studieförbundet Ibn Rushd för 2024.

Beslutet kommer efter en extern granskning som bland annat visar att Ibn Rushd vid ett antal tillfällen länkat till källor som finns på hemsidor med texter om att homosexualitet är förbjudet, att barnaga är tillåtet under vissa omständigheter och där stening beskrivs som ett giltigt straff vid äktenskapsförbrytelse.

”Källor med homofobt, kvinnofientligt och antidemokratiskt innehåll har använts utan att det framgår att källorna används med ett källkritiskt förhållningssätt. Därför beslutar vi nu att neka fortsatt stöd” säger Fredrik Sjögren (L), ordförande i Region Skånes kulturnämnd, i ett pressmeddelande.

Region Skåne uppger att man under granskningen inte har fått tillgång till allt material man har begärt ut och att det finns brister i kontrollsystemet.

Region Skåne kommer nu även att undersöka om det går att kräva tillbaka stöd som redan har betalats ut för åren 2021 och 2023, de år som granskningen fokuserat på.

En del av de 1,3 miljoner kronor som varit reserverade för Ibn Rushd kommer nu att användas till att kontrollera att det inte finns liknande brister i andra studieförbund.