Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hundratal oseriösa hyresvärdar – kommuner larmar

Publicerad 2024-09-29 08.33

85 kommuner i Sverige är drabbade av oseriösa hyresvärdar som trots krav fortsätter att hyra ut hyresrätter som bland annat kan vara fulla med mögel. Arkivbild.

Hyresrätter fulla med mögel, vägglöss och fuktskador, 85 av landets kommuner vittnar om problem med oseriösa hyresvärdar, det visar en enkät från Hem & Hyra och SVT Nyheter. Det innebär att var tredje av de 261 av landets 290 kommuner som svarat på enkäten är drabbade.

Tillsammans pekar kommunerna totalt ut över hundra hyresvärdar som struntar i kommunens krav och fortsätter att hyra ut fastigheter trots allvarliga problem.

Hyresgästerna tvingas bland annat att bo i lägenheter med ventilation som inte fungerar, mögel som sprider sig eller med för låga vattentemperaturer där legionellabakterier riskerar att spridas.

Ofta kvarstår problemen i flera år utan att de utpekade hyresvärdarna åtgärdar dem.

Kommunerna som råkat illa ut finns över stora delar av Sverige, såväl på landsbygd som i storstäder. Bland de drabbade är mindre kommuner som Vingåker och Ludvika, men även landets fem största städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping.