”Förlorad” kontinent hittad i Sydostasien
Publicerad 2023-11-21
Kontinenten bröts loss från Australien för cirka 155 miljoner år sedan.
Sedan försvann den norrut mot Sydostasien.
Nu har forskare hittat den ”förlorade kontinenten”.
Mysteriet med vad som hände kontinenten har slutligen lösts efter att forskare upptäckt spår av landmassan och spårat den tillbaka, skriver Live Science.
Det blev en uppslitande skilsmässa från västra Australien för kontinenten på drift, Argoland.
Tektoniska krafter sträckte ut landmassan och sköt i väg den från Australien innan den bröts upp över Sydostasien, enligt den nya studien som publicerats i Gondwana Research.
Forskare har länge vetat att landmassan bröts loss, tack vare geologiska bevis i en djupshavsgrav – Argo.
Till skillnad från Indien, som bröts loss från superkontinenten Gondwana för 120 miljoner år sedan och som fortfarande har samma intakta landmassa i dag, delade Argoland upp i olika delar. Först nu har forskarna upptäckt var delarna hamnade.
– Vi visste att det skulle vara någonstans norr om Australien, så vi förväntade oss att hitta det i Sydostasien, säger studiens huvudförfattare Eldert Advokaat, forskare vid Earth sciences vid Utchechtuniversitetet i Nederländer, till Live Science.
Delar av Argoland är utspridda runt Indonesien och Myanmar, men när forskarna försökte återskapa Argoland av fragmenten passade inget ihop.
Skapade biologisk mångfald
Först när forskarna började i andra änden och spårade Argolanddelarna baklänges istället upptäckte man lämningar av små hav som är cirka 200 miljoner år gamla.
Dessa hav låg sannolikt bakom de tektoniska krafter som sträckte ut och spräckte Argoland innan den 5 000 kilometer långa landmassan bröts loss.
– Den processen pågick under 50–60 miljoner år. Vi förlorade inte en kontinent, den var redan väldigt långsträckt och fragmenterad, säger Eldert Advokaat.
När uppbrutna delar av Argoland kolliderade med landmassor i Sydostasien skapade de också den biologiska mångfald i området som kan ses i dag.