Säpo: Inte långt från att höja terrorhotnivån
Publicerad 2023-07-27
Sverige har gått från att vara ett ”legitimt” till ett ”prioriterat” mål för terrorattentat. Enligt Säpochefen Charlotte von Essen krävs inte mycket för att terrorhotnivån ska höjas.
Regeringen ger nu 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges motståndskraft mot terrorism.
Den senaste tidens koranskändningar har lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen. Från delar av den beskrivs Sverige som ett islamfientligt land där bränningarna är sanktionerade av svenska staten.
Enligt säkerhetspolischefen Charlotte von Essen riskerar den felaktiga bilden att driva på aktörer i den islamistiska miljön. Sverige har nu gått från att vara ett ”legitimt” till ett ”prioriterat” mål för terrorattentat.
– Vi hanterar nu löpande attentatshot mot Sverige och svenska intressen. Vi arbetar intensivt för att bedöma de här hoten och för att skydda Sverige, säger Charlotte von Essen på en pressträff.
Sedan 2016 ligger terrorhotet mot Sverige på en trea på en femgradig skala, vilket innebär ett förhöjt hot. Det har inte ändrats efter den senaste tidens händelser – men Charlotte von Essen uppger att Säpo ”väger lite” mellan de olika nivåerna.
– Jag ser att det inte behövs så mycket mer för att vi ska gå in och göra en höjning, säger hon.
Hot från flera håll
15 myndigheter får nu i uppdrag av regeringen att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism. Syftet är att på nationell nivå förbättra och effektivisera samarbetet.
Fyra av myndigheterna, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Försvarets radioanstalt och Försvarsmakten, har till uppgift att intensifiera det operativa arbetet och dela underrättelser.
– Hotet mot vår inre säkerhet kommer från olika håll, både den organiserade brottsligheten och aktörer som Ryssland, Kina och Iran, men också terrorister och extremister – och vi måste rusta oss för att hantera det hotet under en längre tid, samtidig som vi vidtar åtgärder för att hantera det försämrade säkerhetsläget här och nu, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Säpo: Var källkritisk
Enligt Gunnar Strömmer innebär det försämrade säkerhetsläget inte att människor behöver vara rädda, utan leva sitt liv som vanligt.
– Men man ska också vara medveten om att det är ett allvarligt säkerhetsläge och som medborgare ska man hålla ögon och öron öppna och inte vara rädda för att kontakta säkerhetspolisen om man ser något avvikande, säger han.
Charlotte von Essen uppmanar människor att vara extra vaksamma och noggranna med sin källkritik, så att man inte blir ett redskap för andras agendor.
– Mycket av det här drivs av olika håll där man vill uppnå en helt felaktig Sverigebild, och man ska vara medveten om det och inte bidra till att förvärra läget, säger von Essen.
Säkerhetspolisen ska redovisa hur arbetet går den 1 september 2024, 2025 och 2026.