Polisen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården
Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-07-10
Andreas Danman blev endast 33 år gammal.
I sitt arbete som polis sköts han ihjäl på öppen gata i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.
Juni månad lider mot sitt slut. Trots ett politiskt skeende som saknar motstycke i landets historia – med en statsminister som både avsattes och tillsattes – kom nyhetsflödet framför allt att domineras av något annat.
Den 30 juni sköts polisen Andreas Danman ihjäl när han tjänstgjorde i Biskopsgården i Göteborg.
Händelsen fick både styrande politiker och medborgare landet runt att ryta ifrån: det dödliga våldet måste få ett slut.
Samtidigt har en sambo mist sin partner, en bror mist sin bror och en mamma och en pappa har mist sitt barn.
Aftonbladet har varit i kontakt med Andreas Danmans pappa, som i sin djupa sorg avböjer att medverka men säger att familjen ger sitt godkännande att berätta vem Andreas var.
Levde sin dröm som polisman
2018 påbörjade Andreas Danman sin polisutbildning. Han hade länge närt en dröm om att tjänstgöra som polis och när han antas till utbildningen börjar drömmen bli verklighet.
– Polis är det enda jag vill bli. Jag är beredd att satsa till hundra procent, har han tidigare sagt i en intervju.
Även hans bror är verksam inom Polismyndigheten och i ett sms till Aftonbladet kommenterade han mordet på sin bror.
– Jag har så mycket fint att säga om min lillebror, bäste vän och även nyblivne kollega. Dock finner jag inte ord just nu, skrev han då.
Efter sin utbildning anställdes Andreas Danman på polisstationen i Hisingen i Göteborg och patrullerade ofta i det enligt polisen ”särskilt utsatta området” – Biskopsgården.
Hade tjänstgjort i Mali
Att upprätthålla lag och ordning på utsatta platser var ingen ny arbetsuppgift för Andreas Danman. Vid sin tidigare anställning vid Försvarsmakten har han bland annat tjänstgjort i det konfliktdrabbade landet Mali.
Av en militärkollega som tränade tillsammans med Andreas Danman 2013 beskrivs han som mycket omtyckt.
– Han var en föregångsman, alltid ärlig och en bra ledare. Han var omtyckt av samtliga. Många av de goda minnen jag har, har varit med honom, säger tidigare kollegan.
Hyllningarna som aldrig tycks tystna
Dagarna efter skotten så fylls Biskopsgården av blommor, handskrivna brev och människor som tar sig dit för att visa sitt stöd för Andreas och hans kollegor inom polisen.
Det genomförs flera korteger, det startas en insamling till Andreas efterlevande och enligt familjen har stödet från både människor nära dem och allmänheten varit nästintill överväldigande.
Uppdatering 21119:
17-åring döms för mordet på Andreas Danman