Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Omvärlden fördömer förmodad giftgasattack

Uppdaterad 2017-04-05 | Publicerad 2017-04-04

EU:s utrikeschef Federica Mogherini anklagar Assadregimen för den misstänkta giftgasattacken i syriska Idlibprovinsen.

Frankrikes utrikesminister har kallat till ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd efter uppgifterna om att det kan vara saringas som dödat närmare 60 personer.

– Jag fördömer denna vidriga handling, sa Jean-Marc Ayrault i ett uttalande.

På tisdagseftermiddagen uppger Reuters att FN ska utreda misstänkta krigsbrott.

Uppgifterna om en misstänkt giftgasattack i Khan Sheikhun i Idlibprovinsen, där uppåt 58 människor kan ha dödats, har väckt omvärldens reaktioner.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att president Bashar al-Assads regim bär det ”främsta ansvaret” för den misstänkta attacken.

– Dagens nyheter är hemska, sa hon till medier i Bryssel i Belgien inför det möte som internationella samfundet ska hålla, med uppgiften att diskutera bistånd till Syrien.

”Särskilt allvarlig”

Frankrike har begärt att FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt möte:

– En ny och särskilt allvarlig kemvapenattack har ägt rum under morgonen i Idlibprovinsen. Preliminär information ger vid handen att det handlar om ett stort antal offer, däribland barn. Jag fördömer denna vidriga handling, säger Jean-Marc Ayrault i ett uttalande enligt Reuters.

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i ett telefonsamtal med ryska presidenten Vladimir Putin fördömt den misstänkta giftgasattacken och kallat den för en ”inhuman” attack som kan hota fredssamtalen i Kazakhstan, som Ryssland och Turkiet står bakom. Erdogan pekar dock inte ut någon ansvarig för attacken i sitt uttalande, som nyhetsbyrån AFP tagit del av. Telefonsamtalet handlade ursprungligen om den terrorattack som ägde rum i St Petersburgs tunnelbana i går, och som krävde flera dödsoffer.

”Ansvar måste utkrävas”

Putin ska, enligt Reuters, ha hållit med Erdogan om vikten av att vapenvilan som de två länderna förhandlade fram i Syrien vid nyår måste bibehållas. Men flera brott mot vapenvilan har rapporterats sedan årsskiftet.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer attacken i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

”Uppgifterna om en dödlig attack med kemiska vapen i Idlib i Syrien väcker avsky, och måste nu skyndsamt undersökas. Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien”.

Kräver utredning

Oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen (SNC) kräver att FN utreder attacken, som enligt gruppen genomfördes av Assadregimen.

"Att avstå från att göra det skulle tolkas som ett godtagande av regimens handlingar", skriver SNC enligt nyhetsbyrån TT.

Även oppositionens främsta förhandlingsgrupp vid de FN-ledda fredssamtalen, HNC (High Negotiations Committee), har uttalat sig kritiskt mot den syriska regeringen, och sagt att man ser över sitt deltagande i framtida fredssamtal:

– Om inte FN kan avskräcka regimen från att genomföra sådana här brott, hur kan den då genomföra en process för politisk förändring i Syrien? säger Mohamad Sabra, förhandlare för HNC enligt nyhetsbyrån AFP.

Den syriska militären nekar till att ha utfört attacken.