Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Efter avfallsbrand i Botkyrka: Extrema nivåer tungmetaller i brunnsvatten

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2021-07-04

Tungmetaller från en soptipp riskerar att förgifta vattnet för boende i Botkyrka i Stockholm.

Det visar provsvaren från en brunn i området som SVT tagit del av.

– Om de i närheten som har brunnar använder vattnet, då ligger de risigt till, säger en boende i närområdet.

Följ ämnen
I januari brann sopberget flera veckor i streck.

Under flera månader i vintras brann cirka 100 000 ton byggsopor med okänt innehåll på NMT Think pinks soptipp i Kagghamra i Botkyrka kommun, som Aftonbladet tidigare berättat.

Boende i området drabbades av illaluktande rök och kritik riktades mot kommunens hantering av branden.

– Det här är en katastrof för miljön, för människor och för djur. Det känns som att man inte gjort något åt det här förrän medier börjat skriva om det och det inte längre gått att bortse från, sa Lotta och Peter Wistrand som bor 1,5 kilometer från branden.

Efter en större insats, där bland andra norska experter kallades in, lyckades Räddningstjänsten till slut släcka elden. Men för de boende i området är historien långt ifrån över.

René Flück, 66, som driver en ridanläggning intill soptippen i Botkyrka, märkte att hästarna mådde dåligt av röken från branden.

Extrema nivåer

Prover har tagits på vattnet i brunnen på en annan anläggning som ägs av företaget NMT Think Pink, där gigantiska sopberg har förvarats.

Nu finns en risk att brunnar i området kan nås av tungmetallerna, vilket kan medföra påtagliga hälsorisker.

– Det är klart att det finns en oro för att det här sprider sig. Det är alltid en risk. Jag förstår att människor är oroliga som bor i området, säger Markus Ek, biträdande miljöchef i Botkyrka kommun.

”Borde ha stryk”

Bo Melin bor också nära anläggningen. Enligt honom har Think Pinks sopberg påverkat boende i området i flera år.

– Det brann för fasen i tre månader. Det var det vidrigaste jag varit med om på grund av lukten. Av ren tur hade jag en luftrenare hemma, för det var som att lägga sig precis bredvid en brinnande sophög. Så jävligt luktade det, säger han.

Bo är inte ensam över att vara bekymrad över sopbergen. Flera boende som Aftonbladet pratat med uttrycker oro över risken för spridning av tungmetallerna. En man som vill vara anonym uttrycker att de som dricker vatten ur egna brunnar på området ”ligger risigt till”.

– Om de inte dricker det själva kan de ju mycket väl använda det som vatten till trädgården. Man vet ju inte. Alla tror ju att det är bra vatten, säger han och tillägger att han inte är förvånad över de höga halterna av zink, bly och koppar.

För några år sedan hjälpte han till med det förberedande arbetet av asfaltering på anläggningen.

– Jag spred grus och så asfalterade de dagen efter. Killen som var med var så himla noga med att brunnarna inte skulle bli övertäckta. Sen har de lagt sopor över det där. Klart det rinner ut avfall i vattnet då.

Bo Melin instämmer.

– Alla tycker att det som har hänt är skit. Kommunen skulle ha lite stryk för att de har tillåtit det. Jag menar, det borde man väl kunna ha sett om man jobbar med miljö. Man borde kunna se lite av framtiden och inte bara rakt framför fötterna.

Sopberget är det konkursade företaget Think Pinks egendom, enligt kommunen.

Inte kommunens ansvar

Enligt biträdande miljöchef Markus Ek har dock byggnationerna av anläggningen gått rätt till. 2015 blev kommunen kontaktad av ägaren till marken som Think Pink har hyrt för avfallshantering, med anledning av att de ville gjuta en stor betongplatta med nio filterutrustade brunnar.

– Någonstans måste ändå snö och regnvatten ta vägen. Sedan kan man resonera över om man skulle samla ihop allt vatten i en tank, men regnar det normalt under ett år blir det väldigt mycket vatten som sedan ska köras till en tipp. Det är inte miljömässigt motiverat, säger Markus Ek.

Han vill också förtydliga att det inte är kommunens ansvar att ta bort sophögarna. Företag är själva ansvariga för sin verksamhet och därmed också att ta ansvar för att det inte blir några utsläpp i miljön eller vattnet.

– Det är också företaget som ska betala för sanering och i det här fallet, ta bort avfall och föroreningar.

Säckar för återvinning från företaget Think Pink. I september förra året greps företagets ägare greps av polis, misstänkta för grovt miljöbrott och penningtvätt. Istället för att återvinna insamlat avfall misstänks företaget istället ha flyttat runt tusentals ton med sopor mellan olika industritomter.

I september förra året gick Think Pink i konkurs och ägarna greps misstänkta för grovt miljöbrott. Bland annat för att de hade förvarat över dubbla mängden avfall för vad som är lagligt. Kommunen har varit i kontakt med både ägarna och konkursboendet och ställt krav för att få bort de gigantiska sopbergen. Kommunen har nämligen inte själva någon rättighet att flytta på det.

– Det är en privat fastighetsägare och ett privat företag som gått i konkurs som äger avfallet. Så kommunen har överhuvudtaget ingen rättighet att gå in och ta det avfallet från dem. Det är en egendom. Det skulle vara brott mot kommunallagen om vi gjorde det.

Tror inte att dricksvattnet kommer påverkas

Även om Markus Ek förstår boende i närområdets oro så tror han inte att det kommer påverka någons dricksvatten. Kommunen har gjort punktprovtagningar för att se om föroreningar sprider sig, vilka har visat ofarliga halter av kemikalier i vattnet runt brunnen. Proverna kommer även följas upp.

– Och allt kommunalt vatten i Botkyrka tas från Mälaren genom Norsborgs vattenverk. Kommunen använder inte det här vattnet som dricksvatten över huvudtaget. Det finns ett antal boende runt om som har egna vattentäkter och kommunen tar inget ansvar för det. Däremot finns det råd och riktlinjer från Livsmedelverket att man bör ta prover regelbundet. Vi ger samma rekommendation såklart. Ta prover i egen brunn.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag