Boende om det brinnande sopberget: En naturkatastrof
”Vill inte att vår flickas första andetag ska vara gift”
Uppdaterad 2021-07-01 | Publicerad 2021-02-02
BOTKYRKA. Gravida och förskolebarn håller sig inne. Familjer tätar fönster med byggplast. Grannar oroar sig för arsenik i dricksvattnet.
Släckningen av sopberget har börjat.
Nu varnar boende för att branden är en naturkatastrof.
– Det är åt helvete hur det här skötts, säger Peter Wistrand, 57, som bor intill tippen.
Sedan slutet av november brinner cirka 100 000 ton byggsopor med okänt innehåll i Botkyrka kommun, som Aftonbladet tidigare berättat. Nu har släckningsarbetet vid NMT Think pinks soptipp börjat. Massor med sand ska hällas på sopberget för att kväva elden.
I ett hoppfullt scenario är tippen släckt om fyra till sex veckor.
Mindre än en kilometer bort, med utsikt över Kaggfjärden och granne med några kor, bor Johanna Grönlund, hennes man Rickard och döttrarna Judith, 9, och Märta, 7. När mörkret faller påminner sopberget om Mordor, onde Saurons rike i Sagan om ringen, säger de.
När röken driver in fylls luften av en grå, tjock dimma.
– Det sticker i ögonen och blir jobbigt med luften. I början var jag väldigt rädd att branden skulle komma hit, säger 9-åriga Judith.
Täcker fönster med byggplast
Familjen har täckt fönstren med byggplast och tätat springor med tejp för att hindra röken att ta sig in. Men det är svårt att få ett 1800-talshus helt tätt och flera nätter har de vaknat av röklukten.
Exakt vad som brinner vet ingen, men norska experter har kallats in för att ta reda på det.
– Man känner att det inte är vanlig eld från en vedspis. Det är obehagligt att ta djupa andetag, säger Johanna.
De dagar det varit som värst har de och grannfamiljerna flytt sina hem. De firade nyår på ett hotellrum i handelsområdet Kungens kurva och har bott hos Rickards syster när hon var bortrest. De har börjat ha koll på vindriktningen för att vara redo att lämna snabbt.
– Kommunen kan inte ha som enda råd att vi ska hålla oss inne när det är mycket rök, vi får in den i huset. De borde komma med en evakueringsorder så att vi som drabbas kan få hjälp av våra försäkringsbolag, säger Johanna.
Bly och arsenik i vattenprover
Lotta och Peter Wistrand bor 1,5 kilometer från branden.
– I dag är en bra dag, men när vinden blåser hitåt är det fruktansvärt, det är som ett lock av rök som lägger sig här. Jag har ont i ögonen konstant och har fått problem med luftrören, säger Peter.
Tidigt försökte räddningstjänsten släcka branden med vatten. Analyserna från det vattnet visar på höga halter av flera miljögifter, något TV4 Nyheterna rapporterat om. Bland dem arsenik, bly, koppar, kadmium, krom och kvicksilver. Det är enligt Världsnaturfonden värstingarna av miljögifter som nu hotar den skyddsvärda naturen intill tippen.
Peter och Lotta, som liksom flera i området inte har kopplat in sig på det kommunala vattnet än, oroar sig nu för sitt dricksvatten. Kommunen ska ta prover på grundvattnet men har inget svar i nuläget.
– Jag vet inte hur det här vattnet runnit, men det är nojigt. Om gifterna har gått ner i grundvattnet kanske vi får i oss dem? Just nu kokar vi vårt vatten och har skickat det på analys, säger Peter.
Åker till stan för frisk luft
Att hålla sig inne när röken ligger tjock går inte alltid. Paret har två hundar som måste gå ut. Vissa dagar åker de, ironiskt nog, in till Stockholm för att rasta dem och få frisk luft.
De tycker att kommunen reagerade sent på branden och är kritiska till att det fått brinna i flera veckor.
– Det här är en naturkatastrof. Det är en katastrof för miljön, för människor och för djur. Det känns som att man inte gjort något åt det här förrän medier börjat skriva om det och det inte längre gått att bortse från, säger Lotta.
Att sopberget ens fått växa upp på platsen, intill ett känsligt område som klassats som ett riksintresse för naturvård, är svårt att förstå.
– Jag blir alldeles bedrövad, det här ska inte finnas i Sverige, har Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF Världsnaturfonden sagt till TV4 Nyheterna.
Soptippen har legat i Kagghamra sedan 2007 och har drivits av företaget NMT Think Pink. Ägarna, som har haft avfallsanläggningar på flera platser i landet, är misstänkta för grovt miljöbrott. Företaget har nu försatts i konkurs.
Vad som finns i högarna och hur och vem som nu ska städa upp deras sopor är oklart.
Förskolor håller barnen inomhus
Det är inte bara de som bor närmast som drabbas. Flera kilometer bort, i Vårsta och i Sorunda i Nynäshamns kommun och delar av Södertälje, gör röken livet svårt för människor. Boende, men även hästar och åsnor, har flyttat tillfälligt för att slippa den.
På fredagen gick Botkyrka kommun ut med att gravida och ammande kvinnor, barn under 18 år och äldre över 70 år inte bör vistas utomhus när röken driver in. Förskolor och skolor i områdena uppmanas hålla barnen inne och idrottsföreningar får ställa in utomhusträningar.
I Sorunda bor Juliane Stanford som är höggravid med sitt andra barn och har hållit sig inomhus större delen av januari.
– Jag kände direkt att det här inte är bra att andas in, så det är konstigt att de kommer med råd först nu. Jag är orolig för hur mitt barn kan påverkas, säger hon.
”En nationell miljöskandal”
Pandemin hindrar familjen från att fly till vänner eller släkt när det är som värst, och det är ensamt och instängt. Dessutom måste de hålla sig nära sjukhuset inför förlossningen som beräknas till mitten av februari.
– Om det är kvar när vi fött vår dotter kommer vi att hyra en bostad någon annanstans norr om stan tills det är över. Jag vill inte att min flickas första andetag ska vara gift, säger Juliane.
Hon tycker att myndigheter och politiker har misslyckats med att möta boendes frågor och ta oron på allvar.
– De kommer sent med sina rekommendationer och vi vet inte till vem vi ska vända oss med våra bekymmer, det är under all kritik. Jag tycker det är nationell miljöskandal. Det är hemskt att bo i, säger Juliane.