Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Högtryck i sommar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-26

Test av 12 högtryckstvättar

Det är inte enbart arbetstrycket som avgör om en högtryckstvätt är effektiv. Vårt test av 12 maskiner visar att bra tillbehör och hög användarvänlighet är minst lika viktiga för ett bra resultat.

Med en högtryckstvätt gör du av med halva vattenmängden jämfört med att bara spola med trädgårdsslang. Det går snabbare och blir dessutom renare. En dåligt utformad maskin kan däremot lätt bli stående och samla damm i garaget. Smartson testar 12 högtryckstvättar i prisklassen 2 200 till 7 800 kronor som gör jobbet lite bättre än de allra billigaste modellerna.

Skillnad på bar och bar

Tillverkarna marknadsför produkterna omväxlande med arbetstryck eller maxtryck (mätt i bar). Det som avgör maskinens prestanda är arbetstrycket, med vilket man menar den kraft vattnet kommer ut ur munstycket. För ett bra resultat är det även viktigt med högt vattenflöde och ett bra spolmunstycke. Med olika tillbehör som borste, terrasstvätt, spolrör och roterande munstycke kan du anpassa arbetet till olika ändamål. Tänk dock på att aldrig tvätta en lackerad yta med roterande turbomunstycke.

Stefan Höglund

Följ ämnen i artikeln