Favorittippad vinnare i valet

Publicerad 2011-06-12

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan och den sittande regeringen vann valet

segertippad Turkiets premiärminister och ledaren för AKP, Tayyip Erdogan, under valmöte i staden Erzurum i östra Turkiet på fredagen.

Svenska politiker som övervakat dagens parlamentsval i Turkiet har noterat flera misstankar om valfusk:

Militären har kontrollerat lokalerna, alla valurnor har inte varit förslutna och mer än en person har varit inne i valbåsen samtidigt.

Det styrande partiet AKP som leds av Recep Tayyip Erdoğan vann valet med 50 procent av rösterna.

En turkisk kvinna lägger sin röst i vallokalen i Ankara. Nu kommer larm om valfusk. Militären bevakar lokalerna, valurnor försluts inte och mer än en person har varit inne valbåsen samtidigt.

Margareta Cederfelt, riksdagsledamot (M), är på plats i Turkiet och har övervakat dagens parlamentsval för OSSE:s räkning.

I förmiddags besökte hon en by i närheten av den kurdiska centralorten Diyarbakir, där hon såg att militären bevakar flera vallokaler – trots att det är förbjudet.

– Jag såg också att det förekom en stark kontroll av väljarna. Jag kan inte dra några slutsatser av det jag har sett, det får vi göra på måndag, men jag såg att vissa personer hindrades att rösta och att vissa personer fick rösta först efter närmare kontroller.

Ett fall av dubbelröstning

Det har också varit flera personer inne i valbåsen samtidigt.

– En eller två personer följde med kanske 10-20 väljare in i valbåsen. Samma personer som ledsagade var aktiva i vallokalerna.

En väljare har också lämnat sin röst två gånger.

– Jag noterade att en kvinna dubbelröstade, säger Cederfelt.

Valurnor var öppna

Cederfelt har även noterat att alla valurnor inte har varit förseglade – utan stått öppna.

– Jag kan också berätta att valsedlarna inte ser ut som hemma. Det finns inte en valsedel för varje parti, utan en gemensam sedel för alla. På framsidan finns alla namn uppradade och på baksidan presenteras de sittande partierna med foto och partisymbol, medan de oberoende enbart har sitt namn angivet – utan bild.

Analfabeter togs åt sidan

Misstankar om valfusk har även inkommit från flera håll.

Svenska valobservatören Yekbun Alp (V) noterade att man i den kurdiska staden Midyat förde analfabeter åt sidan för att ”hjälpa dem med att rösta”. Enligt turkisk lag är det endast anhöriga som får bistå familjemedlemmar när de röstar.

Den kurdiska tv-kanalen ROJ TV rapporterade att fyra byar i kurdiska Mardin-provinsen blockerats av turkisk militär. Anledningen till blockeringen har inte framkommit.

Vallokalerna stängde klockan 16.00 på söndagen svensk tid.

Valresultatet blev en triumf för den sittande regeringen Recep Tayyip Erdoğans parti AKP, som fick 50 procent av rösterna och vann 326 platser av 550 i parlamentet.