Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

"Det finns inslag av olydnad i valresultatet"

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2004-06-14

Läs hela chattet med EU-valets vinnare - junilistans Nils Lundgren

Junilistans Nils Lundgren chattade med rekordmånga läsare.

Han ser valresultatet som ett uppror från mitten i svensk politik.

I EU tänker han bland annat avvisa det omdiskuterade förslaget till tjänstedirektiv.

VALETS SEGERHERRE Aftonbladets läsare chattade med junilistans partiledare Nils Lundgren på måndagen.

Folke säger: Snyggt jobbat - en riktig känga åt de etablerade partierna. De verkar tro att de talar för folke(t)! Men ni blir bara 3 av 732, hur skall ni begränsa EU som utlovat? Vilka ska ni liera er med?

   Nils Lundgren säger: Vi blir inte ensamma. Danmark, Holland,Österrike och Slovenien skickar också meningsdfränder till EU-parlamentet och detta är bara början.

hej nils säger: hej nils!!vad kammer ni att försöka påverka i eu??

   Nils Lundgren säger: Först och främst hindra att ytterligare makt förskjuts från Sverige till Bryssel. Men jag vill också se till att förvaring av kärnavfall i EU regleras på Bryssel-nivå och att vi får ett patentsystem där man kan lämna in patentansökan på sitt eget språk och få patenträttigheter för hela EU-området.

Annica säger: Grattis till resultatet! Vad säger du om alla de som hävdar att Junilistan inte har något giltigt partiprogram, utan bara spelar på EU-missnöjet och struntar i alla andra frågor?

   Nils Lundgren säger: Vi har ett program som återfinns på vår hemsida och när det gäller miljöfrågor finns ett särskilt miljöpolitiskt program.

grodan112 säger: Varför tror du att det gick så bra för er i valet?

   Nils Lundgren säger: Vi visste att 60 procent av alla socialdemokrater och 40 procent av alla borgerliga vill vara kvar i EU men vill stoppa maktförskjutningen till Bryssel. Dessa över två miljoner väljare erbjöd vi vårt alternativ junilistan. Vi fick många av deras röster. Det räckte.

Nirion säger: Varför vill ni begränsa EUs makt?

   Nils Lundgren säger: Därför att makten ska ligga i folkens händer. När man flyttar makten till Bryssel uppfattas den med all rätt som fjärran och opåverkbar. Demokratin ger upp.

borein säger: Hej! Jag tycker att Junilistan verkar väldigt motsägelsefullt. Helt olika politiska ideologier samlade i ett parti. Hur kommer ni att handskas med den situationen?

   Nils Lundgren säger: När du säger olika menar du att vi står både till höger och till vänster. Men de viktiga politiska frågorna i EU är maktfördelningen och överstatligheten, de gränsöverskridande miljöproblemen och kemikalieanvändning. De är inte höger/vänsterfrågor och i dem är vi alla eniga. Om det kommer upp höger/vänsterfrågor som våra parlamentariker inte kan kompromissa om kommer de att rösta efter sina värderingar som framgick på valsedeln.

Peter säger: Hade Junilistan fått samma resultat om t ex 80% av befolkningen röstat?

   Nils Lundgren säger: Svårt att veta. Just vårt inhopp i valet måste ha höjt valdeltagandet. Skyll inte på oss.

Brysselkål säger: Kommer ni att ställa upp i nästa svenska riksdagsval? Ska ni heta Septemberlistan då?

   Nils Lundgren säger: Nej, junilistan är ett parti för Europaval och Europapolitik.

junimannen säger: Jag har hört rykten om att ni är högerextrema och nationalistiska. Vad säger du om det? En god vän kallade er för smygrasister.

   Nils Lundgren säger: Struntprat.

säger: Känns framgången som ett misstronde mot etablerade partiers åsikter?

   Nils Lundgren säger: Ja, det finns ett betydande inslag av olydnad i valresultatet. Vi ser ett uppror från mitten i svensk politik.

Staffan säger: Hej. Hur ställer ni er i Junilistan till den del i Tjänstedirektivet, gällande Ursprungslandsprincipen? Då det ju vad jag förstår kan påverka våra löner och arbetsmarknadsregler.

   Nils Lundgren säger: Junilistan avvisar förslaget till tjänstedirektiv i dess nuvarande form. Svensk lag ska gälla all verksamhet på svenskt territorium, övervakning av att så sker ska utövas av svenska myndigheter och reformer utav den svenska arbetsmarknaden skall växa fram i Sverige genom demokratisk debatt.

jonatan säger: Den viktigaste frågan är väl vilken grupp ni väljer att tillhöra i europaparlamentet?

   Nils Lundgren säger: Junilistan kommer att gå in i gruppen Europeisk demokrati och mångfald, om den finns kvar efter valet. Där samlas partier som delar junilistans syn på vikten av nationell självständighet och europeisk mångfald.

Rickard säger: Hej, jag undrar vad ni med erat inflytande i EU vill göra för U-länder?

   Nils Lundgren säger: Vi vill avskaffa jordbrukspolitiken som är till stor skada för u-länderna. Dessutom vill vi avskaffa EU:s u-landsbistånd och låta medlemsländerna sköta det själva. Mindre slöseri, mindre korruption.

Grahan säger: Nu när ni är valda till EU-parlamentet, hur ska de valda ha kontakt med väljarna om ni inte organiserar er som ett parti i fortsättningen?

   Nils Lundgren säger: Junilistan kommer att ta till vara den politiska vitaliteten hos alla de frivilliga som hjälpt till runt om i landet. Partistruktur eller nätverksstruktur ska vi diskutera men kontakten ska bevaras och byggas ut.

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln