Sexpressas efter besök på dejtingsajt

Publicerad 2014-03-20

Offret spelade in mannens röst – känner du igen den?

Mannen söker upp sina offer på dejtingsidor, anklagar dem för att ha gjort sexuella anspelningar mot en 14-årig flicka – och pressar dem på pengar.

Nu behöver polisen hjälp att identifiera mannens röst.

Den senaste tiden har polisen fått in ett antal anmälningar om grov utpressning. Det handlar om fall där man varit inne på en dejtingsida och chattat. Efteråt har personerna blivit kontaktade av en man som hävdar att man haft kontakt med en 14-åring flicka på ett opassande sätt. Sedan har han krävt pengar – för att inte gå till polisen.

 – Det är obehagligt för alla inblandade, säger Lisa Sannervik på polisen i Uppsala.

Inspelat samtal

En av de målsägande har spelat in ett telefonsamtal med utpressaren och lämnat det till polisen. Nu vänder sig polisen till Aftonbladets program Brottscentralen för att få hjälp att identifiera mannens röst.

– Vi behöver hjälp att hitta någon som känner igen rösten, säger Lisa Sannervik.

Har lurat till sig en halv miljon

Mannen har lyckats hota folk till att betala in över en halv miljon kronor på ett konto. Och polisen misstänker ett stort mörkertal.

– Vi söker fler som blivit drabbade, säger Lisa Sannervik.

Offren har även blivit hotade att utpressarens bror, som han säger tillhör någon typ av kriminell organisation, ska besöka dem om de inte betalar.

Hotar med polisanmälan

Mannen, som kontaktar offren via telefon, hotar med polisanmälan eller att berätta för personernas familjer eller arbetsgivare. Hittills har polisen fått in ett tiotal anmälningar mot mannen.

– Anmälningarna har gjorts till polismyndigheter runtom i Sverige. Varför utredningen bedrivs här i Uppsala kan jag inte gå in på, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Känner du igen rösten eller har  du själv blivit drabbad? Kontakta polisen på 114 14.