Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Tar på sig mordet på Nils Horner

Publicerad 2014-03-12

”Inte många som tror på det”

En islamistgrupp tar på sig mordet på radiojournalisten Nils Horner, uppger Expressen.

Talespersonen för gruppen ska ha skrivit på sin hemsida att man utfört mordet.

– Det är inte många som tror på det här i Kabul, säger Bengt Kristiansson, landchef för Svenska Afghanistankommittén.

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner, 51, mördades i Kabul, huvudstaden i Afghanistan, i går.

Han ska precis ha fått ett telefonnummer av en vakt och var på väg till bilen när två män dök upp bakom honom och sköt honom med ett skott.

Enligt Expressen har gruppen "Afghanistans Islamic Movement Fidai Mohaz" gått ut och tagit på sig mordet. Talespersonen för gruppen, Qari Hamza, ska under tisdagen ha uppgett detta både på gruppens hemsida och Facebook och skrivit: "Han var ingen journalist, han är en spion från MI6".

MI6 är Storbritanniens underrättelsetjänst.

”Ryktesspridning”

Tidningen har pratat med Christian Nilsson, ambassadråd på Svenska ambassaden i Kabul, men han känner inte till uppgifterna.

– Det förekommer väldigt mycket spekulationer just nu med ryktesspridning. Det är inget som vi vill kommentera, säger han till tidningen.

Samma bild har Bengt Kristiansson, landchef för Svenska Afghanistankommittén (SAK), som är på plats i Kabul.

– Det här har kommenterats av många i Kabul, men det är inte många som tror på det. Många hävdar att det är omöjligt, gruppen är för liten. Här ska man nog vänta och se vad utredningen visar, säger han.

I internationella medier kallas gruppen ”Mahaz Fedai Tahrik Islami Afghanistan”, som direktöversatt blir Självmordsfronten för islamistiska rörelsen i Afghanistan.

Gruppen har tidigare tagit på sig mordet på afghanske guvernören Arsala Jamal, som dog i en självmordsattack i Logarprovinsen i oktober förra året.

Militant fraktion

I afghansk press beskrivs gruppen som en militant fraktion av talibanrörelsen, som är emot fredssamtalen. Den ska ha skapats i juni 2013 när talibanerna började förhandla med USA och den afghanska regeringen om styret i landet. Gruppen ska ha nära band till al-Qaida, och experter spådde tidigare i år att den militanta gruppen skulle trappa upp sina blodiga dåd.

– Båda sidor kommer att försöka genomföra så många dåd som möjligt, för att visa att den starkaste vinner, sa författaren Asim Yousafzai till Friday Times i januari.

Men det kan också vara så att gruppen försöker ta på sig så många attacker som möjligt, för att bygga bilden av att vara en farlig organisation.

Oklart vem som sköt

– De söker publicitet, det är utan tvekan ett sätt för dem att få pengar. Gruppen försöker utvecklas genom att profilera sig som utförare av dåd, säger akademikern och talibanexperten Michael Semple till brittiska tidningen Guardian.

Enligt Bengt Kristiansson, som sett en bild från gärningsmännens flykt från brottsplatsen, är det fortfarande mycket oklart vem som sköt Nils Horner.

– Det är en väldigt grovkornig bild. Det finns inget på den som talar för det ena eller det andra, eller visar om gärningsmännen har någon religiös eller fundamentalistisk hemhörighet, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har ingen gärningsman kunnat gripas.

– Utredningen pågår, vi kan inte ge några fler detaljer då det kan störa utredningen, säger Sediq Sediqqi, talesman vid inrikesdepartementet.