Levi, 2, hittades under ett träd

Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-11-04

Försvann från sitt hem mitt i natten

En liten pojke i pyjamas hittades hundra meter från sitt hem i söndags natt.

Det var 2-årige Levi som gick i sömnen:

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att han skulle gå ut på det viset, säger pappa Andreas Marten.

Mitt i natten klockan 02.45 i söndags hittades Levi i pyjamas, sittande under ett träd och genomblöt i ett radhusområde i Nol utanför Göteborg.

Men han var varken ledsen eller rädd. I stället sov han:

– Levi har gått upp på natten och satt sig i soffan sovandes tidigare. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att han skulle gå ut på det viset, säger pappa Andreas.

Sov under trädet

Två killar hittade den sittande, sovande Levi under trädet hundra meter från radhuset där han bor. Men eftersom de inte visste vem han var, och Levi inte kunde berätta det själv, så kontaktade killarna polisen.

En patrull var snabbt på plats och började leta efter pojkens föräldrar. Efter 2,5 timmar knackade de på rätt dörr:

– Han var väldigt lugn när polisen kom med honom. Han hade fått sitta i en polisbil medan de letade, berättar pappa Andreas.

Levi pratar inte så mycket, eftersom han bara är strax över två. Enda tecknet på vad han varit med om kom därför senare under söndagen när han tittade i en tidning:

– Det var en bild på en polisbil som han pekade på, säger Andreas.

Sätta upp sensor

Levi öppnar ofta den olåsta altandörren själv på dagarna, genom att trycka ner handtaget. Nu har pappa och mamma bestämt sig för att låsa den på nätterna i fortsättningen:

– Vi har funderat på att sätta upp en sensor vid sängen också, så att vi märker om han går upp ur sängen, säger Andreas.

Dagen efter att Levi kommit tillrätta pratade pappa Andreas med sin mamma, som då berättade att en av Andreas kusiner gjort något liknande när hon var i treårsåldern:

– När familjen var på campingsemester hade hon gått i sömnen ut ur husvagnen och gått rakt ut på någon väg. Men det hade gått bra, berättar Andreas.

”Barn går ofta i sömnen”

Sömnforskaren och professorn i psykiatri Jerker Hetta är inte alls förvånad över Levis nattliga utflykt:

– Barn går oftare i sömnen än vuxna. Det rör sig om 10-15 procent av barnen. Hjärnan är mindre väl utvecklad på barn. Det är inte så vanligt att de tar sig ut, men det är fullt möjligt.

– Alla rör vi på oss i sömnen, men på sömngångare slår det över. Hjärnan sover, men det finns en vakenaktivitet i förflyttningsmusklerna. Ögonen är öppna och man rör sig lite klumpigare än i vaket tillstånd, men man kan ändå utföra en hel del, säger Hetta.

Enligt Jerker Hetta sker vissa förändringar i hjärnan i tioårsåldern, som gör att andelen äldre barn som går i sömnen är lägre än bland de allra yngsta.