”Suu Kyi hämtad av militär idag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Uppges ha förts till militärbas utanför Rangoon

FÖRSTA BILDEN PÅ FLERA ÅR. Ett par hundra munkar tilläts överraskande att gå fram till Suu Kyis hus i Rangoon förra veckan. Hon syns själv i grinden och bilden är den första skymten av henne på fyra år. Suu Kyi har i praktiken suttit i husarrest sedan 1989.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, 61, har förts bort av militär, uppger exi-burmeser.

Enligt diplomatkällor hämtades hon av militär.

Hon befinner sig just nu på militärbasen Yemon utanför Rangoon, uppger oberoende burmesiska nyhetssajten The Irrawaddy.

Uppgifterna om att Suu Kyi förts bort från sitt hem kommer från diplomatkällor, uppger The Irrawaddy.

Samma diplomatkälla uppger också att landets näst högste militär, general Maung Aye, kommer att träffa Suu Kyi inom kort.

Det uppges också också att samme general dessutom motsatt sig att våld använts mot demonstranter och att han och juntaledaren general Than Shwe inte är överens.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor, men FN:s speciella sändebud Ibrahim Gambari skickades på fredagen till Burma och utrikesmininstrar i Asien har uppmanat juntaledningen att låta Gambari träffa alla parter, även Suu Kyi.

Splittring inom juntan

– Det har varit rykten om Suu Kyi tidigare, bland annat att hon satts i fängelse. Och just det var inte sant då. Men om detta med mötet stämmer är det extremt intressant, säger Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet och expert på Burma.

Att generalerna inte är överens är däremot inget överraskande.

– Historiskt så har de varit oense ända sedan 2004, då dåvarande premiärministern avsattes för att han ville förhandla med Suu Kyi, säger Jesper Bengtsson.

– Och att den falangen bara skulle ha gått upp i rök tror ingen. Det finns troligen en splittring inom juntan.

Inte heller svenska UD kunde sent på fredag eftermiddag bekräfta uppgifter om Suu Kyi.

– Vi har inga uppgifter om att Suu Kyi förts till någon militärbas, säger Simon Hoff vid svenska UD i Stockholm.

Där förlitar man sig på informationen från de svenska diplomater som tills vidare skickats från svenska ambassaden i Bankok till Rangoon, ambassadsekreterarna Liselott Agerlid och Johan Hallenborg. Sverige har ingen ambassad i Burma.

– Vi hade kontakt med dem senast vid lunchtid idag och vi kommer att söka kontakt med dem igen under kvällen. Men vi har lika svårt som alla andra att nå fram, säger Hoff.

ANNONS