Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Våga blanda högt och lågt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-21

Expertens bästa tips för kryddlandet

Tänk blommor när du planterar kryddor. Satsa på låga som höga växter!

Paul Larsson, delägare till MunkaGarden i Munka-Ljugby ger dig sina bästa tips.

– Alla kryddor vill stå soligt till halvskuggigt för att få en god växtkraft och bra arom i sig, säger Paul Larsson, MunkaGarden i Munka-Ljungby.

Kryptimjan är härlig växt som fungerar utmärkt som marktäckare och som drar till sig fjärilar. Går även utmärkt att plantera mellan stenar. Citrontimjan är också en trevlig växt som doftar härlig doft och som även ger en härlig gröngul grönska i trädgården.

– Se till att kryddorna inte torkar ut. Vattna rikligt men sällan och helst tidigt på dagen eller sent på kvällen, säger Paul Larsson, MunkaGarden i Munka-Ljungby.

Klipp ofta

Det är också viktigt att klippa kryddorna så ofta man kan. Gärna varje kväll.

– På så viss har du färska kryddor hela sommmaren, säger Paul Larsson.

Lavendel är en doftande krydda som kan användas som kantväxt. Kryddsalvia som finns i många olika sorter kan vara roligt att mixa eftersom de skapar en hel liv i trädgården.

Plantera i hink

Malört är en högre krydda som ofta är standard i kryddträdgården och som kan användas till många olika saker. För att få lite höjd är libsticka också en härligt grön växt, som inte är lika vanlig i kryddlandet.

Vissa kryddor har en förmåga att sprida sig på grund av sitt kraftiga rotsystem, speciellt mynta och just libsticka. Enkelt förhindrat genom att man plantera dessa kryddor i hinkar i jorden.

– Dillen tycker många är svår att lyckas med. Ett bra tips är att så dillen direkt i en jordsäck som du har liggande på marken. Glöm inte att skära bort ovansidan på säcken.

Slipp ogräs och ohyra!

Fler trädgårdstips:

Micaela Nordberg (annica.lundback@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln