Oväder väntar under helgen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

SMHI varnar för kraftigt snöfall och blåst

Ett kraftigt snöoväder drar in över Sverige i helgen.

På sina håll kan det bli problem på grund av snöfall och kraftig blåst.

– Det är ett intensivt lågtryck som närmar sig från väster, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Busväder väntas på flera håll i Sverige. SMHI varnar för snöfall och kraftig blåst.

Redan under småtimmarna i natt drar lågtrycket in från väster. I Götaland och sydligaste Svealand faller nederbörden som regn. Men från Värmland, Dalarna och Gävleborg och norrut väntas istället upp mot två decimeter snö.

SMHI varnade på fredagen för ovädret. På eftermiddagen utökades varning till att omfatta flera län i mellansverige och norra Sverige.

Kraftig blåst

Det är inte bara på grund av snöfallet som SMHI varnar. Det kommer nämligen också att blåsa kraftigt, upp mot 20 meter i sekunden utmed kusterna.

– Till en början drabbas västkusten och ner över Skåne väntas det också bli blåsigt redan i natt. Men det kommer att fortsätta att blåsa ordentligt längs hela kusten upp mot Sundsvall under helgen, säger Eva Strandberg.

Tung snö

Även längre in mot land kommer det att blåsa, om än inte lika kraftigt som utmed kusten.

– Blåsten i kombination med snön kan göra besvärligt. I Värmland och Dalarna kommer det dessutom att vara ganska milt vilket gör snön tung.

I söder kommer temperaturen att ligga på mellan 2-7 plusgrader under helgen. Från norra Värmland och norrut förutspås temperaturen hamna mellan 1-7 minusgrader, och i nordligaste Norrland neråt 10-15 minusgrader.

Följ ämnen i artikeln