Nya attentat skakar Mallorca

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-09

Tre bomber på barer

En polisman vid den avspärrade stranden ”Can Pere Antoni's beach” i Palma.

Ytterligare ett bombattentat signerat ETA skakar turistön Mallorca.

Den här gången varnade separatiströrelsen innan och baren där bomben briserade hann utrymmas.

Totalt tre svaga laddningar smällde på barer i Palma.

Den första bomben exploderade på en bar i Palma på turistön Mallorca. Bomben ska ha varit gömd i en strandväska som gömts i taket på damtoaletten, rapporterar den statliga tv-bolaget TVE.

Ingen skadades i explosionen och polisen lyckades oskadliggöra en andra sprängladdning på en annan bar, rapporterar AP.

Någon timme senare detonerade ytterligare en bomb på en bar.

Varnade

En varning hade framförts via telefon innan bomberna exploderade och barerna hade hunnit evakueras. Varningen framfördes i två telefonsamtal till ett baskiskt taxiåkeri från en person som sade sig ringa från ETA.

En stor del av stranden och restaurangerna spärrades därför av under eftermiddagen.

Kollegorna Daniel Lindgren, 27, och Daniel Jonsson, 21, jobbar i Palma. De var på väg hem från en dag på stranden i Palma Nova när de hörde om bomben som exploderat. Stora områden är avspärrade.

– Alla snackar om det här och man vågar ju inte gå ut, säger Daniel Lindgren.

Flera dåd

Killarna har en kompis som bor ovanför baren Rigoletta, där den första bomben exploderade. Enligt uppgifter ska det ha "smällt" inne på damtoaletten.

– Någon ska ha gått in med en väska och ställt den inne på toaletten, sen small det.

För bara en vecka sedan dödade den baskiska separatistgruppen ETA två poliser på ön i ett bombdåd utanför civilgardisternas anläggning i samhället Calvià, väster om Palma.

Dagens attack utfördes bara några timmar efter att ETA i ett uttalande tagit på sig ansvaret för detta och tre ytterligare bombdåd i sommar. Bombdåden har dödat tre personer och skadat ett dussintal.

Ving: ”Inte mot turisterna”

Överlag råder lugn bland de svenska charterresenärerna på Mallorca, enligt resebolagen. Ving har just nu cirka 3 000 resenärer på ön, varav 59 stycken som bor inne i Palma del Mallorca.

– Attentaten var tydligen inte riktade mot turisterna, utan det handlade om andra saker. Vi informerar våra gäster via sms om vad som har hänt, men vi har inte märkt av någon oro från våra gästers håll, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Inte heller Apollo eller Fritidsresor har märkt av någon oro bland sina resenärer.

– Jag pratade med destinationschefen som sade att det var lugnt på destinationen, säger Eva Olivecrona, informatör på Fritidsresor som just nu har 1 667 resenärer på Mallorca.

Ving, Fritidsresor och Apollo litar alla tre på UD:s säkerhetsbedömning och UD har inte sett någon anledning att ändra sina reserekommendationer med anledning av de nya bombattentaten, enligt Kent Öberg på UD:s pressjour.

Är du på plats? Vet du
mer?