Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Enighet om klimatfinansiering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Fredrik Reinfeldt gör succé på EU-toppmötet i Bryssel.

I eftermiddags lyckades han ena EU-ledarna om hur uinonen ska finansiera EU:s klimatmål inför förhandlingarna i Köpenhamn.

– Vi har en uppgörelse och jag är väldigt glad att nådde en överenskommelse om klimatfinansiering. Det är ett stort steg i arbetet för att stoppa klimatförändringarna, sa Fredrik Reinfeldt på presskonferensen.

Enligt uppgörelsen ställer sig EU bakom bedömningen att klimatåtgärder i den fattiga delen av världen kan kosta 100 miljarder euro per år från år 2020.

Av dem kommer det offentliga stödet från den rika delen av världen att behöva uppgå till 22-50 miljarder euro årligen. EU lovar att åta sig en skälig del av den summan. Hur stor den delen kommer att vara är inte klart.

Snabbstarts-pengar

EU-ledarna är också överens om att fattiga länder behöver 5-7 miljarder euro årligen i snabbstarts-pengar under åren 2010-2013. Bidragen från till dessa pengar kommer att vara frivilliga.

– Det är ett stort steg vi tagit för att hjälpa de fattiga länderna. Nu sänder vi en signal till världen att vi står enade mot klimatförändringarna, säger Reinfeldt.

– EU har fortfarande ledarskapet när det gäller klimatet. Låt oss hoppas att andra följer efter, säger Reinfeldt och lägger till att EU nu kan fsätter press på USA.

Gick med på eftergifter

För att nå överenskommelsen behövde dock Reinfeldt göra eftergifter till de nya medlemsstaterna från Central- och Östeuropa, rapporterar TT.

Det är inte klart hur mycket varje medlemsland ska betala. En utredning ska nu tillsättas för undersöka den saken. Syftet är att de mindre rika medlemsstaterna ska betala mindre.

Framgång

Den svenska statsministern fick under presskonferensen mycket beröm – både från utländska journalister och från EU-ledare – för att han lyckats ena de 27 medlemesstaterna.

På förhand såg EU-toppmötet i Bryssel ut att bli en svår uppgift för Reinfeldt – men nu ser det ut att bli en svensk succé.

I går lyckades Reinfeldt få EU-ledarna att acceptera Tjeckiens särkrav för att skriva under Lissabonfördaget.

ANNONS