Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Tuffa frågan till miljöpartisterna

Uppdaterad 2014-11-30 | Publicerad 2014-11-29

Miljöpartisterna festade loss efter första dagens diskussioner på kommun- och landstingsdagarna i Karlstad. Att många i den gröna rörelsen brinner för miljön är ingen nyhet. Aftonbladet gav sig därför in i vimlet och ställde frågan:

Vad är det mest miljöförstörande du har gjort?

Åsa Romson, 42, språkrör och klimat- och miljöminister och Gustav Fridolin, 31, språkrör och utbildningsminister:

– Just nu är det inhandlande av skor och andra lädervaror. De orsakar enorma miljöförstöringar i andra länder, men det är väldigt svårt att få tag på märkta varor. Jag har gått bet i många affärer, säger Romson.

– När jag gifte mig lyckades jag lura min fru att vi skulle cykla tandemcykel från vigseln till festen. I stället kom det en polare med helikopter, säger Fridolin.

Maria Ferm, 29, gruppledare i riksdagen:

– Det är så klart flygresorna. Jag brukar alltid försöka undvika det när det är möjligt och särskilt om det är kortare sträckor eller att det går att åka tåg.

Mehmet Kaplan, 43, bostadsminister och Karolina Skog, 37, kommunalråd i Malmö:

– Jag har vid något tillfälle sagt att jag älskar att grilla och då har jag fått höra åsikter om att det inte är särskilt miljövänligt. Det är min lilla last, men jag älskar det. Jag grillar allt från grönsaker till biffar, det hör den svenska sommaren till. Jag trivs väldigt bra med det och tänker inte sluta, säger Kaplan.

– En svaghet som jag har som har blivit betydligt värre sedan jag blev kommunalråd är kavajer. Jag gillar dem och har ganska många. Det är också så lätt att motivera nu när det ofta är viktigt att ta fram kavajen på möten och middagar.

Alice Bak Kuhnke, 42, kultur- och demokratiminister och Katarina Folkeson, 21, språkrör för Grön ungdom i Örebro.

– Det jag gör är inköp och då tänker jag på alla led varorna har gått i innan och det vatten som gått åt. Det är väskor, jeans och annat. Men jag har blivit bättre, inte minst under mina år som generalsekreterare för Rättvisemärkt, blev jag allt mer medveten om vad jag konsumerar, säger Bah Kuhnke.

– Det är väl långa flygresor, till Sydafrika och Ecuador. Det är inte så lätt att ta tåg dit. Men jag tar tåget så ofta det går, säger Folkeson.

Anders Wallner, 31, partisekreterare och Lorentz Tovatt, 24, språkrör för Grön ungdom:

– Jag har lite klimatångest varje gång jag ska flyga. Även vi miljöpartister åker ju på semester och har släktingar och vänner i andra länder som man vill hälsa på. Det är jobbigt även de gånger det är fullt berättigat för att det inte går att ta sig dit på annat sätt, säger Wallner.

– Jag får väl erkänna att jag slarvar lite med sopsorteringen. Man är så stressad ändå och ibland hamnar det vid sidan om. Sedan får jag erkänna att jag ibland äter kött.