Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Expert: De kan tacka arbetslösheten

Publicerad 2014-05-26

Sverigedemokraternas framgång förklaras med arbetslöshet, invandring och en distans från kultureliten.

– Man skyller de ekonomiska problemen på arbetslösheten, säger statsvetaren Stefan Dahlberg.

Enligt Dahlberg är SD:s resultat bättre än väntat.

– De ligger runt 10 procent i opinionen och deras väljargrupp har traditionellt röstat i mindre utsträckning, men nu har man lyckats mobilisera sina väljare. Man är ganska ensamt som EU-kritiskt parti.

Dahlberg tar upp att invandring och integration klättrat som viktig fråga bland väljarna.

– Det ligger fortfarande långt efter miljö och skola, men har blivit viktigare. Det är också en allmän trend i hela Europa att de högerextrema partierna går framåt. Man brukar tala om den ekonomiska krisen och invandringen likaså.

I Sverige är ungdomsarbetslösheten relativt hög, och de som röstar på SD är främst unga män.

– Jag tror arbetslösheten i kombination med invandringen har mycket med det att göra. Man skyller de ekonomiska problemen på arbetslösheten.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statskunskap på Södertörns högskola, som följer nordiska och europeiska nationalist- och populistpartier, tror att SD:s EU-succé kan ge partiet en skjuts i riksdagsvalet:

– Partiet ser sig själv som representanter för vanligt folk mot den politiska och kulturella eliten. Manifestationerna mot SD kan ha befäst den känslan.

Professor Marie Demker säger att SD:s framgångar motsvarar den parallella motsatsen till de öppna kulturliberala vindarna som Fi och MP rider på:

– Det är en exkluderande nationalistisk politik som är Fi och MP:s raka motsats.

Följ ämnen i artikeln