Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Firade efter vapenvilan

Publicerad 2012-11-22

Glädje på gatorna i Gaza när Hamas och Israel nådde ett avtal

Bomberna har slutat falla över Gaza och Israel.

I går nåddes ett avtal om vapenvila och gatorna i Gaza fylldes av glädjescener.

Men tongångarna mellan parterna är fortsatt hårda.

– Vi kanske kommer att behöva strängare militärt agerande, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Klockan åtta i går kväll svensk tid inleddes vapenvilan mellan Hamas och Israel.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton presenterade delar av uppgörelsen vid en presskonferens tillsammans med sin egyptiska kollega Mohamed Kamel Amr.

Tongångarna mellan de stridande parterna var dock fortsatt hårda efter beskedet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav att han i samråd med USA:s president Barack Obama bestämt sig för att ”ge vapenvilan en chans”, men hotade samtidigt med ”ännu kraftigare agerande” om konflikten återupptas.

– Jag vet att det finns medborgare som väntar sig strängare militärt agerande, och det är kanske vad vi kommer att behöva, säger Netanyahu.

Sluta lönnmörda

Hamasledaren Khaled Meshaal säger att Israel ”misslyckats med alla sina mål” när en vapenvila nu kommit till stånd, skriver AFP. Han tackade även medlare i Egypten och staten Iran som ”hade en roll i beväpnandet” av Hamas under konflikten.

I avtalet om vapenvila uppges Israel ha förbundit sig att sluta lönnmörda ledare inom Hamas, medan Hamas lovat att sluta skjuta raketer mot Israel. Gränsövergångar mot Gaza­remsan ska också öppnas, för att handel ska kunna inledas och humanitär hjälp forslas till Gaza.

”Viktig vapenvila”

Vapenvilan innebar dock inte att det var helt slut på våldsamheterna.

Efter att den trätt i kraft landade tolv raketer i Israel, utan att göra någon skada. Och i Gaza vittnades om en explosion strax efteråt, men inte heller den uppges ha medfört några skadade.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) kallar vapenvilan ”viktig och välkommen” och poängterar att det centrala nu är att den efterlevs av båda parter.

Acceptera Hamas

”En del av överenskommelsen är att den ju förefaller att acceptera Hamas som de facto regering i Gaza, och det är självfallet att den marginalisering av den palestinska myndigheten i Ramallah som detta kan innebära är bekymmersam”, skriver han i sin blogg.