SAS anklagar Ryanair för fusk

Publicerad 2013-01-07

Ryanair fuskar.

Det menar SAS – som anmält lågprisbolaget till skandinaviska luftfartsmyndigheter.

Får SAS rätt riskerar Ryanair miljonböter.

Flygbolag betalar avgifter beräknat utifrån planets startvikt och antal kilometer i luften.

"Ryanair uppger för låg startvikt"

Nu hävdar SAS att Ryanair uppger en för låg startvikt på sina plan till den europeiska luftfartsmyndigheten Eurocontrol före avgång – och därmed slipper undan med lägre startavgifter.

En formell klagan skickades in till skandinaviska luftfartsmyndigheter redan i november, skriver Berlingske Business, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Även Air France anklagar Ryanair för fusk, skriver TT-Ritzau. Enligt den tyska tidningen Die Welt kan Ryanair tjäna 460 miljoner kronor årligen på avgiftsfusket, uppger nyhetsbyråerna.

Och den tyska flygledningsmyndigheten ska granska om Ryanair lämnat korrekt underlag för flygavgifter.

Ärendet tas upp i mars

Simon Posluk, enhetschef för Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning, säger att påståendena om Ryanairs fusk behandlas på europeisk nivå och att ärendet ska tas upp igen i mars. Ryanair kan då åläggas att rätta in sig i ledet.

Konkurrensen från Ryanair och andra lågprisbolag pressar de etablerade flygbolagen i Europa. Så sent som i november var SAS nära konkurs, bland mycket annat beroende på att privatresenärer gärna väljer de billigaste alternativen. Men enligt Hans Ollongren, ansvarig för SAS myndighetskontakter, handlar SAS anmälan inte om att sätta åt en konkurrent.

– Det här är en sorts bedrägeri. Det blir övriga bolag som får betala. Systemet bygger på ärlighet, säger Ollongren.

Ryanair svarar att bolaget bara följer den irländska flygmyndigheten.