Mandela på sjukhus: ”Kan andas själv”

Publicerad 2013-06-08

Nelson Mandela vårdas på sjukhus för en lunginfektion.

Läget ska vara ”allvarligt men stabilt”, uppger AP.

– Men läkarna har försäkrat oss att han har det bekvämt, säger Mac Maharaj, talesman vid presidentkansliet, till tv-kanalen Enca enligt Reuters.

Tidningen Mail and guardian skriver att Nelson Mandela är på sjukhus på grund av en återkommande lunginfektion.

Enligt talesperson Mac Maharaj blev hans läge sämre vid halv två-tiden på morgonen lokal tid och han fick föras till sjukhus i Pretoria.

Lunginfektion

Mandela har i flera dagar lidit av en lunginfektion.

”I morse omkring klockan 01.30 försämrades hans tillstånd och han fördes till ett sjukhus i Pretoria,” hette det enligt AFP i ett uttalande från president Jacob Zumas kontor.

Det är den andra gången på två månader som den världsberömde anti-apartheidkämpen tagits in på sjukhus. Den 6 april skrevs han ut, efter att ha vårdats för lunginflammation under tio dagar, rapporterar TT.

– Läget är allvarligt den här gången, men läkarna har försäkrat oss att han har det bekvämt, säger Mac Maharaj, talesman vid presidentkansliet, till tv-kanalen Enca enligt Reuters.

Att just orden "allvarligt" används i presidentkansliets kommuniké skapar oro bland landets 53 miljoner invånare, rapporterar AFP.

Skör och tunn

Vid lunchtid på lördagen rapporterade den sydafrikanska nyhetssajten News 24 att Nelson Mandelas tillstånd inte förändrats sedan han i natt togs in på sjukhus.

– Hans tillstånd är detsamma som det var när vi skickade ut vårt tidigare uttalande, säger Mac Maharaj, talesman vid presidentkansliet, till sajten.

Andas utan hjälp

Enligt sydafrikanska myndigheter har sjukvårdspersonal meddelat att Mandela andas utan hjälp, rapportterar TT.

– Läkare har sagt till mig, vad gäller de uppgifterna, att han kan andas på egen hand, säger det sydafrikanska presidentkansliets talesman Mac Maharaj i telefon till TT från Pretoria.

Utöver detta vill presidentkansliet dock inte säga något utan hänvisar till morgonens uttalande där Mandels tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

– Tills vi går ut med något nytt fortsätter det att vara fallet, säger Maharaj.

Nelson Mandela var Sydafrikas president mellan 1994 och 1999. Han arbetade med aidsfrågor innan han lämnade det offentliga livet 2004.

Det var den blodiga Sharpevillemassakern 1960 som fick Mandela att sluta förespråka en fredlig kamp mot apartheidregimen. Han var en av grundarna till ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe och dömdes 1964 till livstids fängelse. I februari 1990 släpptes han, efter beslut av dåvarande presidenten F W de Klerk.

Sist Mandela deltog i ett offentligt sammanhang var vid finalen i fotbolls-VM i Johannesburg 2010. Tv-bilder som togs i april visar en skör och tunn man som sitter upp i en stol stödd av kuddar.