Unga ledamöter vill lägga ner kungahuset

Uppdaterad 2014-09-27 | Publicerad 2014-09-26

"Omodernt sätt att styra ett land"

Fyra av tio unga ledamöter i nya riksdagen vill skrota kungahuset.

De är mer negativa till monarkin än de äldre politikerna.

- Unga har lättare att ifrågasätta normer, säger 24-åriga riksdagsledamoten Ida Drougge (M).

Bland de nya riksdagsledamöterna som är 40 år eller äldre vill 29 procent avskaffa kungahuset. I gruppen under 40 år är det fler, 39 procent.

– Det är ett omodernt sätt att styra ett land. Det borde vara val som styr vem som blir statschef, inte samlag, säger Vänsterpartisten Nooshi Dadgostar, 29.

Skillnaderna går igen i alla partier utom KD och SD: de unga riksdagsledamöterna är mer för monarki än sina äldre kollegor.

– Vi som är unga i dag har växt upp i ett samhälle där respekten för monarkin inte är lika stor som tidigare, säger Kristina Yngwe (C).

Bland S-ledamöterna som är över 40 år vill bara 39 procent riva ner kungahuset, trots att det går stick i stäv med partiprogrammet:

– Man kanske inte tycker att det är vår viktigaste fråga, säger Emilia Töyrä (S), som dock själv vill avskaffa det.

FP mest anti-monarki

På den borgerliga sidan är Folkpartiets ledamöter mest republikanska: elva procent av  FP-ledamöterna över 40 vill införa republik, en siffra som stiger till hela 71 procent bland de unga i partiet.

– Statschefen ska väljas demokratiskt, det är inte en position som ska gå i arv, säger Maria Weimer (FP), som vuxit upp i Tyskland och vill ha samma system som där:

– Där utses en president på demokratisk väg som har ett långvarigt politiskt engagemang. Den nuvarande — Joachim Gauck — är en otroligt bra förebild som president. Han kallas ofta Tysklands Mandela och var dissident i Östtyskland, där han verkade för mänskliga rättigheter. När han håller tal märker man att han bottnar i frågor som frihet och demokrati.

”Monarkin ohotad”

Statsvetaren Olof Ruin ser ingen risk att kungahuset faller snart, trots resultatet av Aftonbladets enkät:

– Vi vet att 25-30 procent av svenskarna inte tycker om det nuvarande statsskicket. Jag tror inte att monarkin är i fara.

Men 39 procent av de unga riksdagsledamöterna vill lägga ner den?

– Det finns en allmän vilja att gå egna vägar bland unga människor. Vi ska inte dra för stora slutsatser av detta, säger Ruin.

En som tror på kungahusets snabba avpolletering är däremot Nooshi Dadgostar (V):

– Förhoppningsvis avskaffas det under den här mandatperioden, säger hon.

Fotnot: Aftonbladet ställde frågan "ska vi behålla det svenska kungahuset?". 311 av de 349 nya riksdagsledamöterna svarade. Procentandelarna är beräknade på de svarande.Andelen bland samtliga svarande som vill skrota monarkin är 32 procent.

De nya
makthavarna