Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Lärare anklagades för sexofredande av elever - köptes ut - fem gånger

Publicerad 2014-06-24

Fem skolor har köpt ut mannen - och betalat honom hundratusentals kronor i avgångsvederlag - efter att han anklagats för att ha sextrakasserat unga flickor på skolorna där han jobbat.

Nu kräver Skolinspektionen att läraren förlorar sin lärarlegitimation.

– Du pratar med en helt oskyldig man, säger läraren till Aftonbladet.

Det var i början på höstterminen förra året som en förälder anmälde till Skolinspektionen att dottern utsatts sexuella trakasserier av en manlig lärare på skolan i en skånsk stad.

Enligt föräldern var dottern bara en av många utsatta flickor.

Fick jobba kvar

Men trots att skolans ledning kände till lärarens beteende gjordes ingen anmälan - och läraren, som är i 55-årsåldern, fick jobba kvar.

– Jag upplever att skolan inte ser situationens allvar. Jag anser att situationen kräver ett snabbt ingripande, skrev föräldern i sin anmälan.

– Jag hemställer att skolan stängs till den ofredande läraren avlägsnats från skolan.

Skolinspektionen inledde en utredning, föräldern uppmanades att polisanmäla händelserna - och en förundersökning pågår.

Utköpt - fem gånger

Under Skolinspektionens utredning fann man något ytterst anmärkningsvärt.

Redan 2006 blev läraren utköpt från en skola i en skånsk kommun. Två år senare från en skola i en närliggande kommun, året därpå från en annan skånsk skola och 2010 från en skola i norra Skåne - och till slut från den senaste skolan, som också den ligger i Skåne.

Det visade sig att mannen vid flera tillfällen varit misstänkt för sexuella ofredanden av elever på skolorna, och för att ha misshandlat en elev.

"Utsatt för en häxprocess"

Den utpekade läraren har nekat, och inte i något fall dömts för det han anklagats för.

- Jag är utsatt för en häxprocess som lever sitt eget liv. Allt är redan utrett väldigt noga, säger läraren till Aftonbladet.

Han säger att anledningen till att han gång på gång anklagas är makt.

– Vad ungar vill är att skaffa sig makt över vuxenvärlden, och ser de minsta lilla spricka i en styrkeutövning som lärare så är det någon som utnyttjar den.

– Jag möter 400 individer varje läsår och några utnyttjar den här sprickan i min rustning.

Vill dra in lärarlegitimation

Skolinspektionen har nu lämnat över sin utredning till Lärarnas ansvarsnämnd och kräver att lärarens legitimation att undervisa dras in.

– Vi anser att han är särskilt olämplig som lärare, säger Marie  Axelsson på Skolinspektionen, till Aftonbladet.

– Till stöd åberopar vi intyg från sju rektorer som har uttalat att den här personen inte lämplig att arbeta med barn.

"NN har under tiden 2004-2013, i samband med undervisning vid skolor i XX (de fem kommunerna, reds. anm.) kommun, agerat olämpligt genom att vid upprepade tillfällen, ta på och beröra elever på ett sätt som de upplevt som obehagligt och kränkande. NN har i samband med att han skulle visa eller hjälpa elever kommit nära dem och tryckt sin kropp mot deras samtidigt som han rört sig på ett sätt eleverna upplevt som närgånget, obehagligt och kränkande. NN har i sin undervisning, varit gränslös i sin beröring av eleverna och inte respekterat deras personliga integritet", skriver Skolinspektionen.

Dessutom har han agerat olämpligt mot kollegor, framgår av anmälan.

Skolinspektionen menar också att mannen ljugit när han sökt jobb, och lämnat felaktiga referenser.

Fått nya jobb

Men trots att mannen fått sluta på flera skolor, eftersom han bedömts olämplig som lärare, har han kunnat få nya jobb i andra kommuner.

I vissa fall har flickorna som  utsatts varit så unga som tio år gamla.

Från den första skolan fick mannen sluta - med ett avgångsvederlag på 64 000 kronor.

På nästa skola också den i Skåne misstänktes mannen efter en tid för att han behandlat elever kränkande och slagit en elvaårig pojke i rumpan med en pekpinne.

Mannen fick sparken men han menade att uppsägningen saknade ogiltig grund, och efter en överenskommelse fick han 321 000 kronor i avgångsvederlag.

Även på nästa skola uppträdde mannen enligt anmälan olämpligt mot elever - och slutade med 79 000 kronor i avgångsvederlag.

På nästa skola kom snart anmälningar om att mannen  tafsat på elever. Rektorn hade samtal med läraren, som nekade. Men anmälningarna fortsatte komma och läraren stängdes av, med bibehållen lön.

När fem flickor sedan berättade om att de också  utsatts för läraren polisanmälde rektorn läraren, men utredningen lades ned.

Nio månadslöner

Efter en långdragen process sade läraren upp sig - men fick nio månadslöner i avgångsvederlag.

Men åter igen fick mannen nytt jobb.

Och redan första terminen kom anmälningar om att han sexuellt  ofredat flickor. Han stängdes av, med lön, och slutade i februari i år på skolan.

Då fick han 282 000 kronor i avgångsvederlag.

– Ingen skola hade betalat om jag hade gjort fel, säger läraren.

Vad mannen gör i dag, eller om han fått nytt lärarjobb, vill han inte berätta.

"Det sved"

En av de rektorer som köpt ut läraren förklarar för Aftonbladet varför de betalade läraren.

– Det blev ett skarpt läge och vi var tvungna att tänka på barnens bästa. Det gick inte att bevisa anklagelserna, men vi vill tro på våra elever och kunde inte ha honom kvar, därför blev det så att vi köpte ut honom - och jag tycker att vi gjorde rätt - även om det sved i plånboken.