”Svarta lådorna har hittats”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-23

Fransk ubåt har dykt ned för att lokalisera lådorna

Den franska marinen har fångat upp en svag signal som tros komma från det havererade Air France-planets ”svarta lådor”, uppger Le Monde.

Den franska forskningsubåten ”Nautile” har dykt ned för att försöka hitta lådorna, skriver tidningen.

– Enligt den information vi har i nuläget kan vi inte bekräfta uppgifterna, säger en talesperson för Air France enligt Reuters.

En medarbetare till Frankrikes högste transporttjänsteman Jean-Louis Borloo säger att de svarta lådorna inte har lokaliserats, uppger AP.

Den svaga signalen fångades upp av den franska marinen och ubåten dök ned mot botten under måndagen för att försöka lokalisera de svarta lådorna, uppger Le Monde.

Sökandet efter de två svarta lådorna från det Airbus A330-200-plan med 228 personer ombord som havererade i Atlanten natten till den 1 juni har beskrivits som mycket komplicerat.

5 000 meter djupt

Havsdjupet i området är på sina håll ned till 5 000 meter och botten uppges vara mycket ojämn.

De två så kallade ”svarta lådorna”, varav en innehåller inspelat ljud från cockpit och den andra innehåller data från flygplanets sista flygning, skickar ut en akustisk signal i 30 dagar efter ett haveri.

Den franska marinen har bland annat skickat den kärnkraftsdrivna attackubåten ”Émeraude” till området för att leta efter de svarta lådorna.

USA har också skickat två så kallade ”pinger locators” till området som ska lyssna efter de svarta lådorna.

Sökningarna fortsätter

En taleskvinna för den franska myndigheten BEA, som utreder olyckan, kunde inte bekräfta uppgifterna från Le Monde.

– Det här är inte första gången man fångar upp ljud, så därför försöker man verifiera med de medel som finns tillgängliga, säger hon enligt Reuters.

– Sökningarna fortsätter och man har inte lokaliserat de svarta lådorna, säger hon.

En medarbetare till Jean-Louis Borloo säger att franska militärfartyg i området har ”hört ljud”, men att de inte kommer från de svarta lådorna, skriver AP.