Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Rökning – en het fråga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Läsarnas åsikter går isär

Rökförbud: Fantastiskt eller förmynderi?

Rökning: Vidrigt eller en mänsklig rättighet?

Här är läsarnas argument.

Var fjärde kommun i Sverige har bestämt att arbetstiden ska vara helt rökfri – 33 har redan genomfört det.

Eftersom lunch inte räknas in till arbetstiden, gäller inte rökfritt då.

63 av landets 290 kommuner bestämt i fullmäktige eller motsvarande att deras verksamheter ska vara helt rökfria. I 18 kommuner omfattar det också snus.

Detta ämne väcker heta känslor bland Aftonbladets läsare. I en nätenkät har över 30 000 svarat på frågan: Tycker du att det ska vara rökfritt på din arbetsplats?

70 procent svarade ja.

Många har valt att argumentera för sina åsikter i läsarkommentarerna. Så här skriver de:

Signaturen BaseLink, 22 år gillar inte den nya regeln:

"Det finns ett ord för det här, förmynderi. Röker inte själv, har gjort men det är väll upp till var och en. Det är nästan som att man skulle förbjuda barn i affärer för dom som inte har barn ska få en lugn stämning. Om man ändå ska förbjuda rökning på alla allmänna platser så kan man lika bra förbjuda tobak över huvudtaget"

Signaturen Jacob, 22, ställer sig på andra sidan. Han tycker att det nya förbudet är fantastiskt. Och vill gärna utöka det:

"Nu fattas det bara att dom ska förbjuda rökning på allmänna platser så att jag slipper må dåligt så fort jag går ner till stan för att handla p.g.a alla rökare som står vid ingången till affärerna och blossar. Usch!"

Signaturen Kallehardet tycker att rökare är barnsliga:

– Tänk om alla rökare kunde sluta att bete sig som 3-åringar och sluta kasta fimpar överallt. Och jag är helt övertygad att om man "vill" sluta röka så kan man.

Nostradamia, 39 år, står på icke-rökares sida:

–  Människors rätt till rökfri arbetsmiljö/ miljö måste föregå rökares rätt att röka. Att röka är ett missbruk, nikotinet är lika beroendeframkallande som heroin enligt forskarna, skulle tobak introduceras för människor idag, 2009, så skulle det totalförbjudas, precis som narkotika.

Rembrant tycker att den nya regeln är bra. Men han tillägger:

– Men så länge rökaren sköter sitt jobb och inte tar fler raster än andra bara för att röka, då tycker jag att det är riktigt löjligt att förbjuda nån att gå ut, avsides, för att ta sig ett bloss.

Signaturen Pajalaaa är nöjd:

"Tycker det är kanon att kommunerna inför rökförbud! Tycker dock att det borde bli som i Finland där det är förbjudet att röka på allmän plats. Cigarettrök är vidrigt!"

Shankey, 23 år, är emot förbud: "Men alla bär ett eget ansvar. Sjuksköterskor får väl se till att röka i "medvind" och hålla cigaretten högt uppe. Jag tycker dessa förbud är ren bullshit.. Idioti"

Slutrökt hos
kommunerna