Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Tre män friade i Politkovskaja-målet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-19

De tre män som stått åtalade för inblandning i mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja frias.

Anna Politkovskaja.

Anna Politkovskaja var känd som Rysslands mest frispråkiga journalist och hade under många år rapporterat kritiskt om framför allt den ryska krigföringen i Tjetjenien.

Hon levde under ständiga hot åren innan hon mördades. I oktober 2006 sköts hon till döds på väg till sin bostad i Moskva.

Åtalades för medhjälp

De åtalade som nu friats är två tjetjenska bröder – Dzjabrail och Ibrahim Machmudov – som anklagats för att ha kört den man som utpekats som mördaren – deras bror Rustam – till brottsplatsen.

Den tredje friade var en före detta polis, Sergej Chadzjikurbanov, som anklagats för att ha samlat in information som gjorde det möjligt att genomföra mordet.

Mördaren på fri fot

Den person som misstänks för att ha avlossat de dödande skotten är fortfarande på fri fot. Det är också oklart vem som beordrade mordet på Rysslands kanske mest frispråkiga journalist.

– Ingenting avslutas på grund av det här. Den viktigaste utredningen har vi framför oss, säger Dmitrij Muratov, chefredaktör för tidningen Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja arbetade, till radiostationen Echo Moskvy.

Åklagaren i målet, Julia Safina, lät på torsdagseftermiddagen meddela att hon kommer att överklaga friandet.

De åtalades advokat Murad Masajev sade att de nu kommer att söka skadestånd från ryska staten.

– Vi kommer naturligtvis att driva en sådan stämning eftersom killarna har suttit i fängslade en lång tid.