Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Anklagelser om våld på muslimska friskolor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-08

Islamiska och arabiska friskolor som finansieras med skattemedel blundar för övergrepp mot elever.

Det avslöjas i en SVT-dokumentär som får Skolverket att tillstå att tillsynen kan bli bättre.

Torsdagens dokumentär I skolans våld lyfts fram av Haideh Daragahi, ordförande i föreningen Kvinnors rätt, i en debattartikel. Filmen skildrar hur elever blir permanenta offer för diskriminering som är kopplad till deras bakgrund, skriver hon.

Journalisten Evin Rubar har besökt ett antal islamiska och arabiska friskolor med totalt närmare 2000 elever och visar på en rad missförhållanden.

I ett fall anmäler inte personalen att en pojke bränts med en glödhet kniv av sin far. En rektor säger inför dold kamera att han blundar för att en flicka tvingas till könsstympning av sina föräldrar. I en annan skola försöker skolpersonal med hot tvinga en kvinnlig elev som rymt att återvända hem till föräldrarna som vill tvinga henne att gifta sig.

I dokumentären uppger skolpersonal att skolornas syfte inte bara är att prägla barnen med föräldrarnas religion och moraliska värderingar, utan också att klippa av kontakten med svenska ''beskyddande myndigheter''.

-Det vi upptäckt pekar på en stor risk för att barnen kommer att isoleras i skolorna, att de inte kan vara delaktiga i det svenska samhället på samma sätt som andra barn, säger Evin Rubar till TT.

Flathet

Hon anser att det finns fog för att kritisera Skolverket.

-Skolverket har visat prov på flathet. När de upptäckt missförhållanden har de oftast endast begärt dokument från skolorna där de redogjort för hur de bättrat sig, säger hon.

Per Bergdahl, enhetschef vid Skolverkets utbildningsinspektion, säger att avslöjandena ska följas upp och tillstår att tillsynen uppenbarligen har brustit till vissa delar.

-Jag tror att vi kan utveckla metoderna, till exempel genom att samtala med barn. Men den här typen av information är svår att få, säger han och syftar på att Skolverket inte kan arbeta med dold kamera.

Skolverkets granskare får stödja sig på de svar de får vid sina skolbesök.

-Vi försöker borra så mycket det går, men det är inga förhör, det är ingen domstolsliknande process, säger Bergdahl.

Tuffare tillsyn

Även utbildningsminister Thomas Östros har reagerat på de avslöjade missförhållandena och efterlyser en tuffare tillsyn.

-På sista tiden har Skolverket skärpt sig allt mer och bland annat kritiserat kristna skolor som inte har följt läroplanen. Det finns anledning för Skolverket att fortsätta att tuffa till sig, säger Östros till TT.

Att dra in de offentliga bidragen är statens skarpaste vapen mot skolor som inte sköter sig. Men Sverige kan inte förbjuda skolor som har en religiös grund. Skolverksamheten kan därför fortsätta med annan finansiering och då har myndigheterna betydligt svårare att se vad som händer på skolorna.

-Är de utanför det offentliga systemet riskerar man att de sluter sig ännu mer och att det blir kvar ett antal isolerade öar, säger Thomas Östros.

Anna Lena Wallström/TT Karin Olander/TT