63-åring åtalas för omfattande kyrkostölder - igen

Publicerad 2015-09-10

Den 63-årige mannen åtalas för att ha rest runt i Sverige och stulit ovärderliga kyrkoföremål från medeltiden.

Sedan ska han ha sålt värdesakerna till auktionsfirmor på kontinenten.

– Det handlar om stora belopp, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Den 63-årige mannen dömdes redan 2006 till sex års fängelse för att ha stulit kulturskatter från 19 norrländska kyrkor.

Han blev villkorligt frigiven 2009 och utvisades senare till Spanien där han är medborgare.

Nattliga inbrott

Men efter bara några månader ska han ha återkommit till Sverige - för nya stölder.

– Han har oftast hyrt bil och sedan kört från Danmark till Sverige över Öresundsbron, säger Hans-Jörgen Hanström.

Nu åtalas 63-åringen för att ha stulit ovärderliga medeltida föremål från fem kyrkor. Han åtalas också för fem inbrott i hembygdsgårdar. Åtalet gäller grov stöld, men också grov smuggling av kulturföremål samt brott mot utlänningslagen då han vistats i landet olovligen.

Åklagaren hävdar att mannen rest omkring i landet - och gjort inbrott om nätterna. Föremålen som tillgripits är enligt åtalet Madonnastatyetter, antika gevär, kandelabrar, krucifix, bonader och träskrin av högt kulturhistoriskt värde.

– Han har gjort sig skyldig till stölderna genom det modus som har använts. Att nattetid bryta upp fönster och ta sig in i kyrkorna. Sedan är det han som har sålt och tagit emot betalning, säger Hans-Jörgen Hanström.

Upptäcktes av professor

Han greps på semesterön Teneriffa där han är bosatt. I hans hem hittades en mängd av de stulna kyrkoföremålen. Andra föremål har redan hunnit bli sålda till länder som Tyskland, Spanien, Portugal och Belgien.

Av allt att döma hade det inte blivit någon polisutredning - om inte en tysk expert fattat misstankar.

– Från början var det en professor i Tyskland som upptäckte föremål från Evertsberg i en katalog från en auktionsfirma i Stuttgart. Han trodde att de kunde vara stulna och tog kontakt med konstkännare i Sverige som i sin tur tog kontakt med polisen, säger Hans-Jörgen Hanström.

Bevisningen består av auktionshandlingar, beslag, GPS-spårningar, geotaggar från digitala fotografier, digitala spår i datorer på sökningar och spår vid användande av bankkort. Några fingeravtryck eller vittnen finns inte.

Förnekar brott

Mannen medger via sin advokat att han visserligen handlar med antikviteter och att han varit i Sverige vid den aktuella perioden. Men han förnekar brott på samtliga åtalspunkter.

– Han förnekar att han har deltagit i de här inbrotten och han förnekar att han smugglat ut några föremål, säger advokaten Mats Tornéus.

Om åtalspunkten häleri säger han:

– Han har haft saker i vissa förråd och han har handlat med antikviteter under en lång period. Men han har inte haft någon uppfattning om att det varit frågan om stöldgods förrän polisen informerat om det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln