Flygplanskapning med hjälp av app

Publicerad 2013-04-12

Säkerhetsexpert: Jag kan styra planet med mobilen

Buggar i mjukvaran hos flygplan kan utnyttjas för att ta sig in i systemet – och ta över styrningen.

Det menar säkerhetsexperten Hugo Teso som har utformat en app han hävdar kan användas för att ta över ett plans navigering.

Det är ett skrämmande scenario som målas upp av säkerhetsforskaren Hugo Teso. Han presenterade om det han kommit fram till på en säkerhetskonferens i Amsterdam under onsdagen, skriver tidskriften Forbes.

Genom att ta sig in i systemet som används för att skicka data till kommersiella flygplan och utnyttja buggar i programvaran menar han att det skulle gå att skicka radiosignaler till flygplan. Det skulle kunna få dem att efter kommando göra förändringar i riktning, höjd och hastighet.

– Man kan använda systemet för att modifiera i princip vad som helst som har med planets navigering att göra. Det inkluderar många obehagliga saker, säger Hugo Teso till Forbes.

Buggar i systemet

Han har under tre års tid arbetat med att hitta buggar i den mjukvara som används för flygplanens navigering. De buggar han hittat tillät honom att skicka egna kommandon till systemen.

På konferensen visade han upp en Android-app som han byggt för ändamålet. Med hjälp av den kan han få ett virtuellt plan att ändra riktning.

Men flera flygbolag och säkerhetsorganisationer hävdar att det inte skulle fungera på flygplan i verkligheten. De menar att simuleringsprogrammen inte har en lika hög säkerhetsnivå som programvaran i riktiga flygplan.

ANNONS