Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Dödsdömde Ferry är beredd att dö

Publicerad 2013-04-14

Ferry Linnbark, 44, greps med 4,3 kilo metaamfetamin.

Malaysisk domstol dömde honom till dödsstraff – något han själv nu accepterat.

– Jag är beredd att möta döden. Jag vet att jag är oskyldig. Jag har min stolthet kvar och den kan ingen ta ifrån mig, säger han till Expressen som träffat honom i fängelset.

Svenske Ferry Linnbark var bosatt i Thailand och greps 6 december 2011 i Kuala Lumpur efter att ha försökt smuggla metaamfetamin. Drogerna hade han gömt i botten på en väska.

Domstolen ansåg att bevisningen var stark och dömde honom i torsdags till döden.

Accepterat domen

Tidningen Expressen har nu träffat svensken i Sungai Buloh-fängelset, där han talar om livet bakom galler.

– Jag sitter helt själv i ett litet rum. Det finns ingen att prata med. Alla dödsdömda får egen cell. Här sitter jag 24 timmar om dygnet. Det finns ingen toalett, bara ett hål i golvet. Det stinker otroligt mycket från avloppet. Det finns heller inget rinnande vatten. Jag får vatten i en hink om jag behöver. Ur hinken kan jag skopa vatten om jag vill tvätta mig, säger Ferry till Expressen.

44-åringen beättar att han känner sig deprimerad, men att han har accepterat sin dom.

– De kan hänga mig om de vill. Jag är inte rädd för döden. Detta är mitt öde och vad som än händer har jag min stolthet kvar. Den kan ingen ta ifrån mig.

Blev chockad

Däremot uppger han att han inte har en aning om hur drogerna har hamnat i hans väska och att han blev chockad när tullpersonalen upptäckte lönnfacket, där det ska ha funnits 6 kilo amfetamin och 4,33 kilo metaamfetamin.

Det är ännu oklart när och om svensken kommer att avrättas. I Malaysia avrättades inga personer varken 2011 eller 2012, enligt Amnestys årsbok.

– Det är en väntan på avrättning som sen kan ta hur lång tid som helst, sa Lise Bergh, generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty International, tidigare till Aftonbladet.