Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Beatrice Ask ville skicka lila brev till sexköparna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-10

Justitieminister Beatrice Ask (M) tyckte att misstänkta sexköpare skulle få lila delgivningsbrev skickade till sig.

Så att alla kunde se vad de misstänktes för.

Hon ändrade sig – om färgen.

Beatrice Ask.

I mitten på mars, under ett seminarium i Riksdagen, väckte justitieministern idén om att skicka lila kuvert hem till misstänkta sexköpare.

Massiv kritik

– Jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen ska få reda på vad de gjort, frun eller grannen. Vi borde ha gredelina kuvert, det ska vara tydligt, du är misstänkt för att vara ute och köpt sex, sa Beatrice Ask.

Kritiken blev massiv, inte minst för att kuverten skulle peka ut någon som ännu inte var dömd för brott. Bland andra förre justitieministern Thomas Bodström krävde hennes avgång.

– Vi kan inte ha en justitieminister som inte kan göra skillnad på oskyldiga och dömda, sa han.

”En groda”

Men Beatrice Ask stod fast vid att åsikten att det daltas för mycket med misstänkta sexköpare och att deras familjer skulle informeras om brottsmisstanken.

Något förslag blev det dock aldrig.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var den som bemötte kritiken.

Till TT sa han att uttalandet om kuverten var en groda som hoppat ur justitieministerns mun.

– Ja, vi är överens om att inte lägga ett sådant förslag.

Maxstraffet kan höjas

För drygt tio år sedan kriminaliserades sexköp. Förra veckan överlämnades en utvärdering av sexköpslagen till justitieminister Beatrice Ask (M).

”Förbudet har visat sig ha en avskräckande effekt på sexköpare”, står det i rapporten.

Sedan 1999 är det förbjudet att betala för sex i Sverige. En av anledningarna till lagen var ”den omfattande kriminalitet som är vanlig i samband med prostitution, som till exempel människohandel för sexuella ändamål, misshandel, koppleriverksamhet och narkotikahandel”.

Nu, efter tio år, har lagens effekter utvärderats. ”Utvärderingen visar att förbudet mot köp av sexuell tjänst har haft avsedd effekt och utgör ett viktigt instrument för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål”, står det i utredningen.

Förutom det faktum att man kunnat se att prostitutionen inte ökat, konstaterar man att ”förbudet har visat sig ha en avskräckande effekt på sexköpare” och att ”det numera finns ett starkt stöd för förbudet mot köp av sexuell tjänst i Sverige.”

Utredarna föreslår att maxstraffen för sexköp höjs, från sex månader till ett års fängelse.

”Enligt utredningens bedömning står den nuvarande straffnivån för vissa fall av sexköp inte i proportion till brottets allvar.”

Eric Tagesson