Rysk finans- minister gripen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-16

Mistänks för förskingring av tiotals miljoner dollar

Rysslands biträdande finansminister Sergei Storchak, en av landets mäktigaste i sektorn internationella finanskontakter, har gripits.

Misstankarna gäller bedrägeri och förskingring i mångmiljonklassen.

MISSTÄNKS FÖR BEDRÄGERI. Sergei Storchak anklagas för att ha förskingrat "tiotals miljoner dollar", uppger en poliskälla.

Den ryska nyhetsbyrån RIA-Novosti citerar en poliskälla som uppger att Storchak kopplas till ett brottsutredning som gäller ministerns egna affärer.

– Vi hoppas på en objektiv utredning, sa talesmannen Andrej Saiko, talesman för finansdepartementet.

Husrannsakan

Enligt en talesman för åklagaren greps Storchak redan i torsdags, tillsammans med två affärsbekanta.

Enligt en källa har husrannsakan genomförts i både Storchaks och de övrigas residens, vid en lantegendom och i den biträdande finansministerns ämbetsrum.

– Utredarna försöker få klarhet i exakt hur mycket pengar de här tre försökt att förskingra. Preliminärt handlar de om dussintals miljoner dollar, säger en poliskälla till nyhetsbyrån Interfax.

Utländska finansaffärer

Storchak är en av tre biträdande finansministrar.

Han har specialiserat sig på utländska finansaffärer och varit en framstående figur i arbetet med att betala av den gamla Sovjet-regimens skulder.

Han var huvudfigur vid den sista stora slutbetalningen 2006, då Ryssland gjorde sig skuldfri i förtid med hjälp av 21,6 miljarder dollar i färska oljepengar.

Enligt den internationella organisationen Transparency International, specialiserad på att kartlägga korrpution, ligger Ryssland på en föga smickrande 143:e plats på korrputionslistan, tillsammans med Togo och Gambia.