Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Skapa din egen vattenoas!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-28

Inspireras av trädgårdsexperternas vackra bilder

Vem drömmer inte om porlande vatten i trädgården? Nu kan du enkelt fixa ett eget vattenblänk. Inspireras av trädgårdsexperterna Britt-Louise och Göran Malms vackra bilder.

Vatten i trädgården blir allt populärare. Ljudet av vatten ger en känsla av svalka och välbehag samtidigt som det väcker nyfikenheten till liv. Vem kan motstå lusten att försöka få en glimt av härligheten?

Lockar fåglar

Vatten tycks ha en alldeles speciell inverkan på oss människor, kanske är det för att det är så starkt förknippat med liv. Om du har vatten i trädgården eller på balkongen dröjer det inte länge innan fåglar kommer på besök. De tar gärna en slurk vatten och kanske till och med ett uppfriskande dopp en varm sommardag.

Även på en riktigt liten uteplats går det att anlägga en vattenoas. Det är inte särskilt svårt och det måste inte heller bli dyrt att skapa ett litet vattenarrangemang.

Fyll med vatten

Glaserade urnor eller djupa fat kan bli helt underbara prydnader om de fylls med vatten och vackra växter. Det finns också specialtillverkade trätunnor och tråg som fungerar alldeles utmärkt i det här sammanhanget. Du kan lätt anlägga en minidamm i trädgården genom att gräva ner en vattenbehållare av plast eller plåt i marken och fylla kärlet med vatten.

Våga prova näckrosor

De flesta som går och drömmer om ett vattenarrangemang i trädgården ser framför sig vackra näckrosor som flyter på vattenytan.

I dag finns det även sorter som är speciellt framtagna för att kunna växa i grunda vatten. Ett vattendjup på 10–20 cm är fullt tillräckligt för vissa dvärgnäckrosor.

Porlande vatten

Om du älskar ljudet av porlande vatten är det ingen tvekan, då ska du anlägga en liten minidamm med fontän. En fontän kräver elanslutning vilket innebär en lite större arbetsinsats, men det kan vara värt besväret. Fördelen med att ha vattnet i rörelse är att det syresätts bättre och dammen hålls fräsch längre. Om kärlet är litet kanske det inte har någon större betydelse om vattnet är stillastående eftersom det då är lätt att byta ut.

Vad du än väljer kan du på bara några timmar förse din uteplats med den vattenoas som du har drömt om!

Text och foto: Britt-Louise och Göran Malm

Följ ämnen i artikeln