Sanders höll passionerat segertal

Publicerad 2016-02-10

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Berniemania nådde sin kulmen i natt.

Bernie Sanders slog Hillary Clinton med närmare 20 procentenheter i det demokratiska primärvalet i New Hampshire.

– Detta är starten på en politisk revolution och det som hände här kommer hända i hela landet, försäkrade den 74-årige socialisten under ett passionerat segertal inför extatiska supportrar.

Det var väntat att Bernie Sanders skulle vinna det demokratiska primärvalet i New Hampshire;  opinionsmätningarna har talat sitt tydliga språk  i flera veckor.

Frågan var bara om han skulle säkra en seger lika eftertrycklig som de allra senaste undersökningarna indikerat och av allt att döma är svaret på den frågan ett rungande ja.

När bortåt 50 procent av rösterna tidigt i morse var räknade hade den 74-årige senatorn från Vermont – New Hampshires grannstat – ett stadigt övertag a drygt 20 procentenheter.

Extas på valvakan

Stämningen på valvakan i Concord var följaktligen exalterad redan tidigt under kvällen – och när den grånande vinnaren kom upp på scenen för att hålla sitt segertal övergick den i ren extas.

– Tack New Hampshire, tillsammans har vi ikväll sänt ett budskap som garanterat ekar från Washington till Wall Street och från Maine till Kalifornien, konstaterade han.

– Det budskapet lyder: Vi accepterar inte längre ett korrupt system för finansiering av valkampanjer, för det underminerar vår demokrati. Och vi accepterar inte att den rikaste procenten äger mer av det här landet än de fattigaste 90 procenten tillsammans.

Sanders, uppeldad som få 74-åringar i historien,  upprepade vidare flera av sina löften från valkampanjen – till exempel om fri sjukvård och fri högre utbildning, höjning av minimilönen och satsningar på att stärka minoriteters rättigheter.

”Politisk revolution”

– Detta är starten på en politisk revolution och det som hände här kommer hända i hela landet, fortsatte han.

– Vi ska mana fram samma passion och entusiasm i andra delstater de kommande veckorna. Låt oss aldrig glömma, när valdeltagandet är högt, då vinner progressiva och demokrater.

Det är dock ett frågetecken som fortfarande hänger över Sanders-kampanjen.

I de delstater som röstar i demokratiska primärval härnäst – först Nevada, sedan  South Carolina och därefter en hel drös på ”Super Tuesday” 1 mars – har Hillary Clinton fortfarande kraftigt övertag i alla mätningar.

Eldfängt tal

Kan Sanders triumf i natt vända opinionen även där?

Svaret dröjer inte.

Clinton erkände sig för övrigt tidigt besegrad och gratulerade sin rival å det hjärtligaste , men svor i ett eldfängt tal på att jobba hårdare än någon annan för att visa de arga ungdomar som röstat på Sanders att hon är den som är bäst lämpad att få till stånd de förändringar de hungrar efter.